Τα γραμματάκια μεγαλώνουν με ctrl= για τους Pcάδες, και με cmd= για τους Macάδες!
Ευχαριστώ!

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Suus

Φιλενάδα, πνίγομαι, δεν έχω χρόνο, αλλά μιας κι έχουμε βδομάδα Eurovision πάρε μια κριτική που είχα κάνει πέρσι στο φατσοβιβλίο κι έπονται και άλλες!

Όταν η φωνή, η μελωδία, ενδεχομένως και ο στίχος είναι συγκλονιστικοί, και όταν ακόμα κι έτσι δεν παίρνεις πρωτιά, τότε κάτι βρωμάει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Και ολοκληρώνω το αφιέρωμα στα αδικημένα της γείτονος Αλβανίας με το κατ εμέ κορυφαίο τραγούδι που έχει στείλει. Πότε; Πέρσι, το 2012, η Αλβανία τολμά να στείλει ένα πολύ απαιτητικό τραγούδι στη δική της γλώσσα και όχι στα "εύκολα εγγλέζικα", με ερμηνεύτρια την εκπληκτική Rona Nishliu, με τίτλο Suus.

Το τραγούδι είναι - κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα - ένα μικρό αριστούργημα, η παρουσίασή του δε στο video clip αποτελεί σκηνοθετικά ένα μικρό αριστούργημα επίσης. Είναι ένα τραγούδι αργό, με δυνατή φωνή και ιδιαίτερη ένταση που μπορεί να δημιουργήσει έντονη συναισθηματική φόρτιση και συγκίνηση περισσή. Η θαυμάσια Rona έχει μια εκπληκτική φωνή και το υπηρετεί εξαιρετικά.

Όμως, στην παρουσίαση ξενίζει πάλι το στυλιστικό κομμάτι. Το ντύσιμο και το χτένισμα της καλλιτέχνιδος δεν είναι κακό, είναι πολύ κακό, και αν σκεφτεί κανείς ότι ένα τέτοιο τραγούδι δεν έχει καμία ανάγκη από άλλον περισπασμό εντυπωσιασμού, οι υπεύθυνοι της εμφάνισης πέφτουν σε αυτό το σφάλμα (θα μπορούσα να σου διακωμωδώ για ώρες το τι φορούσε και πως ήταν τα μαλλιά της, αλλά πραγματικά σέβομαι αυτό το υπέροχο τραγούδι και αυτήν την υπέροχη φωνή). Όμως, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η στυλιστική άποψη παύει να σε ενδιαφέρει γιατί ακούγοντάς την να ερμηνεύει, μπαίνεις σε άλλες σφαίρες.

Η Rona δεν τραγουδά απλά, η Rona δημιουργεί οράματα, καλεί μνήμες και ανασύρει συναισθήματα όπως μόνον λίγοι καλλιτέχνες μπορούν. Η Rona μεταμορφώνεται σε μάγγισα, σε σειρήνα, σε ξωτικό και οι ακροατές δεν μπορούν παρά να παραμείνουν μαγεμένοι από τη φωνή και την απίστευτη εκφραστικότητά της. Ελέγχει σχεδόν απόλυτα τη φωνή της σε πολύ δύσκολα ανεβοκατεβάσματα οκτάβων με μια άνεση περισσή και το ύφος της, ηε κφραστικότητά της σε κάνουν να νιώθεις το κομμάτι δικό σου ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνεις τίποτα απ τα λόγια.

Σε μια δεύτερη, τρίτη, τέταρτη ακρόαση του live μπορεί να κρίνεις ότι η φωνή της είναι λίγο πιο σκληρή απ ότι στην ηχογράφηση και ότι έκανε κανά δυο μικρά, πολύ μικρά λαθάκια, αλλά εκείνα τα λαθάκια είμαι βέβαιος ότι οφείλονται σε συναισθηματική φόρτιση και όχι σε ανεπάρκεια ικανοτήτων. Η Rona τολμά να μαγέψει, να ταξιδέψει, να κάνει τους πάντες δικούς της μέσα σε 3 μαγικά λεπτά. Η Rona είναι απλά υπέροχη.

Για να προσγειωθούμε όμως, να σου θυμήσω ή να σε ενημερώσω ότι το τραγούδι κατέληξε στην πέμπτη θέση, ενώ είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε πολύ άνετα να χτυπήσει πρωτιά. Να σου θυμήσω ότι η Αλβανία δεν έχει φίλες χώρες όπως εμείς ή η Σκανδιναβικές ή οι πρώην Σοβιετικές χώρες, οπότε η πέμπτη θέση ακριβώς αυτό σημαίνει. Πρωτιά.

Επίσης να σου θυμήσω ότι νικήτρια ήταν η υπέροχη Loreen με το εξαιρετικό επίσης Euphoria, αλλά εδώ μιλάμε για τους αδικημένους!

Αλβανία 2012 λοιπόν, Rona Nishliu στο Suus. Απόλαυσέ το.



11 σχόλια:

  1. εσύ γύρισες για να μου κάνεις τα νευρα τσατάλια!
    Άσε τα περσινά και πιάσε τα φετινά!
    περυσι ηταν η πρωτη φορά στη ζωή μου που δεν ειδα Γιουροβίζιον.....ήμουν σε
    λιμάνι και μου έδειχναν τ'άστρα!
    φιλάκια Τρεμουλάκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω προλάβει να ακούσω τίποτα φέτος, αύριο και την Πέμπτη στους ημιτελικούς, ούτε αγαπημένο δεν έχω ακόμα... άσε με...

      Διαγραφή
  2. Για να είμαι ειλικρινής, ποσώς με ενδιαφέρουν τα τεκταινόμενα στον διαγωνισμό.
    Για εμένα η Γιουροβίζιον είναι η καλύτερη δικαιολογία μου για να μαζέψω σπίτι φίλους και ανιψάκια και να φάμε πίτσα. Δικαιολογία όχι για να έλθουν οι παραπάνω, μα για να φάω πίτσα! Και παγωτό μετά, αλλά πρωτίστως εκείνο το βράδυ με ενδιαφέρει η πίτσα!
    Οπότε παριστάνω πως ενδιαφέρομαι και ότι δεν ζω χωρίς τον θεσμό και ότι κρίνω απαραίτητη την ύπαρξη "κερκίδας" για το ιβέντ!
    Είμαι μια ποταπή, το ξέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (Κάτι κάμει αυτό και μου τρώγει τα σχόλια)

      Έλεγα λοιπόν, κι εσείς πίτσα; Κι εμείς, χειροποίητη, έξοχη, τραγανή. Σας κατανοώ πλήρως!

      Διαγραφή
    2. Το ήξερα ότι θα με καταλάβαινες!
      Φιλί!

      Διαγραφή
  3. eurovision...
    θεωρώ ότι η μουσική, αν ήταν άνθρωπος, θα είχε μηνύσει όλους αυτούς τους φερόμενους ως εκπρόσωπούς της...
    άσε που θα τους είχε πλακώσει στο ξύλο...
    η eurovision είναι show, party, χαβαλές, πασατέμπος, κάτι να περνάμε την ώρα, άλλη μία τηλεοπτική μαλακία, και ίσως πολλά άλλα, ΜΟΥΣΙΚΗ όμως όχι...
    θα μου πεις (και δικαίως) γιατί είναι ο Χολίδης (ο ποιός???) ή ο Παντελίδης-Παντελιάδης ή μήπως η Πάολα????
    αν το θέσουμε έτσι, τότε καλώς υπάρχει και η γιουροβίζιον...
    πάντως, το σποτάκι που δείχνει λίγο από κάθε χώρα είναι ωραίο, το παραδέχομαι...
    τελικά, ναι, η γιουρο για μένα είναι κάτι σαν euro-trip πολιτισμικό, με εξαίρεση την ώρα που τραγουδάνε...
    τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, δεν διαφωνώ καθόλου, μόνο που μέσα στην οχλαγωγία και την τρασαδούρα υπάρχουν και διαμάντια σαν αυτό!

      Διαγραφή
    2. απολύτως σωστό!
      πάντα στο βούρκο βρίσκεις διαμάντια

      Διαγραφή
  4. Την κακομοίρα την Αλβανία, καλά που είναι και ο απόδημος αλβανισμός (κατά το "απόδημος ελληνισμός") και παίρνει κανένα πόιντ από την Ελλάδα και την Ιταλία. Το συγκεκριμένο άσμα είναι το καλύτερο που έχει στείλει όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, αλλά το πέρσοναλ φέιβοριτ είναι το "The Image of You" (https://www.youtube.com/watch?v=NrVrCJFCejs) που είναι εντελώς γουάου. Θες το φόρεμα, θες το τέμπο, θες το αγγλικό επιπέδου Λόουερ; Ταγαπώ σου λέω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ήτο κυρίως φουστάνι που σε έθελξε πτηνό, παραδέξου το, ναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, το κόκκινο φουστάνι κάτι μου βγάζει. Και δεν είμαι και ταύρος στο ζώδιο! Ανεξήγητο!

      Διαγραφή