Τα γραμματάκια μεγαλώνουν με ctrl= για τους Pcάδες, και με cmd= για τους Macάδες!
Ευχαριστώ!

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Je ne suis pas Charlie

Φιλενάδα, φιλενάδα, τι βλέπουν οι οφθαλμοί μου οι υπέροχοι, ξέρεις, αυτοί η οφθαλμοί οι καστανοί με πράσινες κηλίδες τόσο μικρές, τόσο ραφινάτες που δεν φαίνονται στο ανθρώπινο μάτι, αυτοί που ενώ τους θεωρούσα προδοσία γιατί μια ζωή ήθελα να βάλω γυαλιά και δεν μου έδωκαν την παραμικρή αφορμή, αλλά που θα πάει, τώρα που το ξεπέρασα θα πάθω πρεσβυιωπία οσονούπω και ασκαρδαμυκτί και θα γκρινιάζω, αλλά τι να κάνεις φιλενάδα, ου γαρ έρχεται μόνον και όλα τα συναφή - τι έλεγα; Α, ναι!

Είδαν που λες τα μάτια μου, αμέσως μετά το ειδεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα στη Γαλλία, όπου 10 αν δεν κάνω λάθος άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα βόλια 2 φανατικών ηλιθίων (αυτό ίσως σου κάνει σε πλεονασμό, άστο όμως αν δεν σε πειράζει, και φανατικών και ηλιθίων), είδα τις αντιδράσεις του πολιτισμένου κόσμου οι οποίες είναι πολυποίκιλες.

Κατ αρχάς να σου ξεκαθαρίσω ότι το περιοδικό αυτό δεν το γνώριζα και ότι μετά τον ορυμαγδό που επακολούθησε είδα αρκετές δημοσιεύσεις του - τις οποίες δεν θα τις πεις ούτε εύκολες ούτε εύπτεπτες. Καθόλου. Απεναντίας, οι δημοσιεύσεις του περιοδικού είναι ένα Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Ι Κ Ο χαστούκι στα κατεστημένα, θρησκευτικά, θεολογικά, πολιτικά κ.ο.κ. Είναι μια σάτυρα τόσο βίαιη και βαθιά που δεν αφήνει περιθώρια για λάθος. Οι σκιτσογράφοι και οι δημοσιογράφοι του Charlie δεν παίζουν. Βομβαρδίζουν ότι θεωρούν πως χρειάζεται βομβαρδισμό με ένα δυνατό μέσο. Τη σάτυρα. το χιούμορ, αλλά όχι το χιουμοράκι που κάνω εγώ που πάντα εμπεριέχει μεγάλες δόσεις ευγένειας, αλλά το χιούμορ που ξεγυμνωνει και χτυπά ακριβώς εκεί που πονά. Στην πληγή. Στην αδυναμία. Και για να σου ξεκαθαρίσω ευθύς εξ αρχής τη θέση μου, ναι, εγώ δεν μπορώ να το κάνω γιατί απλά δεν δύναμαι να το διαχειριστώ, θαυμάζω όμως αυτόν που έχει τα αρχίδια να το κάνει, έτσι, βάναυσα, έτσι, βίαια, έτσι απλά και με κανένα φόβο για αντίποινα.

Σαφώς και κάποιες εικόνες με σόκαραν, αλλά με σόκαραν ευχάριστα, τύπου, δεν τολμώ να το δημοσιεύσω, δεν τολμώ να το αναπαραγάγω, τολμώ όμως να το θαυμάσω. Οπότε φιλενάδα, εγώ δεν είμαι Charlie. Ούτε εσύ και λυπάμαι. Οι Charlie, οι πραγματικοί Charlie είναι Charlie. Δεν θα τολμούσα ποτέ να είμαι Charlie, το μόνο που θα τολμήσω να είμαι, είναι θαυμαστής του Charlie, ακόμα κι αν υπάρξουν δημοσιεύσεις που ενοχλούν κάποιο από τα πιστεύω μου, ίσως κάποιο υπόλειμμα, κάτι που νόμιζα ότι πέταξα στην πορεία την ωρίμανσής μου, αλλά τελικά δεν τα κατάφερα.

Και ξαφνικά φιλενάδα, όλοι γινήκανε Charlie χωρίς να έχουν ιδέα για ποιο πράγμα μιλούν. Ξαφνικά όλοι γινήκανε Charlie γιατί αφ ενός σοκαρίστηκαν από την άνανδρη επίθεση και αφ ετέρου - μην το συζητάς - είναι του συρμού. Τι πολιτικοί, τι καλλιτέχναι, τι δημοσιογράφοι, τι λαμόγια, όλοι σου λέω. Μόνο εγώ δεν έγινα, δεν ένοιωσα Charlie. Συμπόνεσα, δάκρυσα, σιχτίρισα αλλά Charlie δεν έγινα. Και δεν έγινα γιατί δεν τό χω βρε συ.

Και βγαίνουν που λες διάφοροι, από τον πρωθυπουργό μας μέχρι την κυρά Σίτσα που έχει την ΕΒΓΑ της γειτονιάς κι αίφνης είναι Charlie. Τα ύστερα του κόσμου. Κι έρχεται και η μεγάλη δημοσιογραφάρα της Άθενς Βόις, η κα Παναγοπούλου, μια έκτακτη κοπελίτσα, νοστιμότατη και φιλοκυβερνητικιά μέχρι τα μπούνια (ΠΑΣΟΚτζού είναι αυτή, να μου το θυμηθείς) να κουνήσει το δάχτυλο σε "άρθρο" της για το ποιοι δικαιούνται να είναι Charlie. Και αν το διαβάσεις θα καταλάβεις. Δικαιούται εκείνη και η παλιοπαρέα της, εσύ φιλενάδα δεν δικαιούσαι, ο κος Σαμαράς, ο κος Βενιζέλος και άλλοι ωσαύτως δικαιούνται να είναι Charlie αλλά όχι εγώ. Εγώ δεν ήθελα έτσι κι αλλιώς. Ο Ολάντ ήθελε. Η Μέρκελ επίσης, ακόμα και ο Νεντανιάχου, άχου τό μου άχου. Αλλά όχι εσύ. Εσύ δεν δικαιούσαι. Το είπε η κοπέλα ξεκάθαρα. Τσιμουδιά και δεν είσαι εδώ δια να ομιλείς. Δεν είσαι Charlie. Άκου εκεί!

28 σχόλια:

  1. Βρε λες να φάω και εγώ καμιά σφαίρα στο δόξα πατρί ένεκα χιουμοριστικής προσέγγισης της πολιτικής πραγματικότητας Tremens μου;
    Ευτυχώς που παρακάτω με καθησύχασες διευκρινίζοντας ότι τους ευγενικούς όπως εμείς ούτε να τους φτύσουν,και ηρέμησα η τρομαγμένη γυνή.
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα, εμείς xristin μου είμεθα απαλοί σα χάδι, δεν κινδυνεύουμε σωματικώς, αισθητικώς μόνον από όλα αυτά που ακολουθούν. Αισθητικώς και νοητικώς, νιώθω το IQ μου να χει καταβαρραθρωθεί!

      Διαγραφή
  2. Χαρά στα κουράγια σου που άντεξες να διαβάσεις Athens Voice δίχς να σπάσεις τον υποογιστή Tremens μου.
    Πάντως αυτό που κόπτονται και θρηνούν ως Charlie-κοί στη Χώρα του Παστίτσιου και του 'τον έδειρα γιατί μου έβρσε τη μάνα' είναι να ταβάμε τα μαλλιά μας.
    Στην Ελλάδα ποτέ δε θα είχε γίνει τέτοιο έγκλημα. Θα είχε κλείσει την Εφημερίδα εισαγγλέας με-εντολή-Σαμαρά, αυτού του ίδιου υποκριτή που πήγε στην πορεία στο Παρίσι.

    Χαίρε Tremens με το ωραίο άρθρο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που να δεις τι γράφει ο Αμυράς στην εν λόγω φυλλαδά, σου παραθέτω το σχόλιό μου γιατί δεν ξέρω αν θα βγει στον αέρα! Την καλημέρα μου Δάφνη!

      Χαχαχαχαχα, να στε καλά αγαπητέ, καινούριο συκώτι έκανα, είσθε κι εσείς λοιπόν Charlie, εσείς που μεταπηδάτε από τις Ν.Δ. - με την πάγια πολιτική κατά της "λαθρομετανάστευσης" και τόσων άλλων στα Ποτάμια... να στε καλά πρωί πρωί που επιλέγετε με έναν τόσο απλοϊκό τρόπο να μας πείτε ότι είστε Charlie και που εξομοιώνετε τη βιαιότητα της πολύνεκρης επίθεσης στο Παρίσι με τα δικά μας τεκταινόμενα, μόνο που ξέρετε, οι Charlie χτυπούσαν κατάμουτρα τους πάντες, αν είχαν τρόπο να διαβάσουν το διάγγελμά σας θα έπεφταν κάτω απ τα γέλια... τι κρίμα, μα τι κρίμα.

      ΥΓ. Θα μου πεις γιατί διαβάζεις AV και συγχύζεσαι. Μα για αυτόν ακριβώς το λόγο, για να βλέπω, να αισθάνομαι και να συγχύζομαι.

      Διαγραφή
  3. Αν γινόταν το ίδιο περιστατικό αλλά αντί για το Μωάμεθ υπήρχε ο Χριστός με τους αντίστοιχους σκοτωμούς ούτε οι μισοί από αυτούς που διαμαρτύρονται δε θα λέγανε τίποτα πέρα από το "ε, κάποια πράματα δεν πρέπει να τα πειράζουμε". Ειδικά στην Ελλάδα θα λέγανε κιόλας "καλά να πάθουν"

    Άκουσα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το επόμενο τεύχος της εφημερίδας τους θα έχει εξώφυλλο το Μωάμεθ να λέει Je suis Charlie. ΑΡΧΙΔΙΑ ΝΑ, όχι μαλακίες. Και πολύ καλά κάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο λεπτό γράφαμε Πρόεδρε;

      Σωστά άκουσες. 1.000.000 τεύχη, σε 7 γλώσσες και με το εξώφυλο που λες. Chapeau (που λενε οι Γάλλοι).

      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    2. Πρόεδρε, le katastas est tragique, όλοι γλύφουν το χυμένο αίμα και "συμπαρίστανται", ακόμα και ο Αμυράς με σημερινό άρθρο εξομοιώνει την επίθεση στην AV με την επίθεση στο Charlie. Tragique σου λέω και σωτηρία ουδεμία...

      Διαγραφή
  4. Ναι, καθως τα λες.. Ουτε εγω ειμαι νομιζω. Φανταζομαι και η κα στην βοις κατα βαση δεν ειναι, αν κρινει η ιδια ποιος ειναι και ποιος δεν ειναι. Αλλα αυτη η κυρια δεν με αφορα.
    Για μενα ελεγα οτι συμφωνω μαζι σου. Συμπαρισταμαι, συμπασχω, θαυμαζω...
    Τη θελω τη διαφορετικοτητα ασχετα αν μπορει να μην συμφωνω παντα...αλλα σκοτωμοι; Φανατισμος; Γιατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Οχι, ούτε εσύ είσαι, αλλά η κα Παναγοπούλου δεν έχει δικαίωμα, ως βολεμένη κορασίς ενός βρώμικου συστήματος να κρίνει τι είμαι εγώ και τι είσαι εσύ. Κανένα...

      Μη ρωτάς το γιατί, δυστυχώς ο φανατισμός είναι ίδιον του ανθρώπου, δες γύρω σου, από θρησκείες και ομάδες μέχρι το κάθε τι... δυστυχώς

      Διαγραφή
  5. εγώ σίγουρα δεν είμαι ,αλλά εσύ Τρεμένς ,αν ήσουν στη Γαλλία ή στο συγκεκριμένο περιοδικό θα είχες αποκτήσει την ελευθερία του σκεπτικού τους και θα σατύριζες αναλόγως και με ευγένεια πάλι ,γιατί και η ευγένεια ''τσούζει'' περισσότερο καμιά φορά ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα Νάσια μου, θέλει πολύ γερό στομάχι για να το κάνεις αυτό και δεν το έχω. Ίσως εκεί, με άλλη παιδεία και άλλες καταβολές, ναι, αλλά μάλλον όχι, δεν ξέρω. Το κακό είναι ότι και ο Αμυράς είναι Charlie,,,,

      Διαγραφή
  6. μπραβο! ουτε εγω ειμαι charlie, αλλα και δεν θα διαβασω το κειμενο της κ. Παναγοπουλου.
    γρηγορης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, μην το κάνεις, διάβασε του Αμυρά να ξεράσεις κατ ευθείαν!

      Διαγραφή
  7. Τρεμενς το ήξερα πως με εσένα θα συμφωνήσω... Με σένα και με εκείνο τον σκιτσογράφο του charlie (μη ζητάς ονόματα και link δε θυμάμαι) που λέει "θα κάνουμε εμετό σε αυτούς που δηλώνουν ότι είναι charlie. Οι μισοί δε μας έχουν καν διαβάσει ποτε!"

    Πόσο δίκιο έχει ο άνθρωπος. Το μόνο παρήγορο είναι εάν όλοι αυτοί διαδήλωναν για την ελευθερία του λόγου. Αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε ελευθερία του λόγου και του Τύπου. Σελίδες κλείνουν, παραστάσεις κατεβαίνουν γιατί κάποιοι (συνήθως της εκκλησίας) αντιδρούν. Οπότε τι je suis charlie ... Θέλουμε πολύ δρόμο ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιοι μισοί, σχεδόν όλοι, η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

      Διαγραφή
    2. Να πεταχτώ σαν το ραπανάκι; Εδώ το διάβασα εγώ το άρθρο και τη δήλωση του Willem! (Στα γαλλικά, εδώ).

      Διαγραφή
  8. μπράβο ρε Τρεμενσάκο. Κάτι τέτοια γράφεις ώρες-ώρες και σε θαυμάζω απεριόριστα.
    Πολύ σωστά όλα και θα συμφωνήσω.
    Κάποιος όμως -'γω είμ' αυτός- να σου πει ότι έχεις το χάρισμα να βγάζεις χιούμορ χωρίς να χυδαιολογείς και χωρίς να χρειάζεται να το τερματίσεις στα άκρα. Κάτι που εγώ δεν έχω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χωστήρα σ ευχαριστώ, είναι πολύ όμορφα τα λόγια σου!

      Διαγραφή
  9. Κατ'αρχήν καλή χρονιά...ή μάλλον όπως συνηθίζω να λέω...μια καλύτερη χρονιά να έχουμε!

    Στο προκείμενο τώρα. Δεν ξέρω αν εγώ είμαι καθ'ομοίωση Charlie. Και ποιος χέστηκε δηλαδή. Αυτό που έχει σημασία, πέρα από το συνταγολόγιο της κάθε δημοσιογράφου free press, είναι αν το γεγονός αυτό - και ενδεχομένως αυτή η καμπάνια - ξύπνησε στον καθένα μας ένα ψήγμα διαμαρτυρίας. Αν κατάφερε να μας κάνει να αλλάξουμε οπτική. Μεταξύ μας το πιο πιθανό είναι να ξεχαστεί με τον καιρό. Δεν θα είναι και η πρώτη φορά δηλαδή. Αν όμως έστω και ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων την είδε διαφορετικά...τότε ίσως άξιζε τον κόπο.

    Tremens μου λοιπόν, ο καθένας μας θα αποφασίσει πόσο Charlie θέλει να είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ο αγαπημένος κος Μηδενικός, καλώς ήρθες και καλή, υπέροχη, μοναδική και θαυμάσια!

      Επί του θέματος τώρα. Ναι, ας είμαστε Charlie, όσο θέλει καθείς και όσο αντέχει. Αληθινά όμως, όχι υποκριτικά. Και το να κάνουμε λιστούλες για το ποιοι θα είναι και το ποιοι δεν θα είναι είναι αν μη τι άλλο καταγέλαστο...

      Διαγραφή
  10. Καλή και υπέροχα μοναδική χρονιά, Tremens μου!

    Έχω κόψει τις αναγνώσεις σε Lifo, Protagon, AV... αλλά τώρα, μου έβαλες ιδέα: να διαβάζω για να συγχύζομαι (λες και δεν υπάρχουν λόγοι κι αιτίες!)
    Χμ! Πολύ εύστοχο το σχόλιό σου, θα τσεκάρω -μια που θα πάω για... μελέτη!- αν "ανέβηκε"!

    ...Και τελικά, όσοι είναι Charlie (εκ πεποιθήσεως και εκ των... πεπραγμένων τους), νομίζω, δεν χρειάζεται να το καρφιτσώσουν στο πέτο τους, να το δηλώσουν οπουδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μας χρονιά Ρούλα μου, ναι, δεν χρειάζεται να το καρφιτσώσει κανείς, χρειάζεται να το νιώσει.

      Διαγραφή
  11. εχω φιλου γαλλους το περιοδικο το ηξερα δε μαρεσε καθολου,
    δεν ειναι το χιουμορ μου αλλα η ουσια ειναι η τρομοκρατια και η φιμωση της ελευθεριας
    και τον λαζπουλο τον θεωρω εμετικο αλλα δε θα βγω να τον γιαουρτωσω
    σεβομαι
    εννοειται οτι ολοι πρεπει να ειμαστε τσαρλυ
    να κατανοησουμε τι συμβαινει και να ειμαστε κει
    ειναι σημαντικο για τους γαλλους που το εζησαν να γινουμε εστω και για λιγο , γιατι αυριο θα χτυπησει και τη πορτα σου
    απλα να σου -πω οτι στη χωρα μας οταν τιμωρηθηκε το παλικαρι που υπεγραφε σατυρικα ως πατερ παστιτσιος δε ξεσηκωθηκε κανεις
    μονο στο FB κανα τη γνωστη επανασταση του καναπεος που λεω εγω
    και το παλικαρι τιμωρηθηκε με 20 μηνες για τη σατυρα του
    και εγω εκανα αναρτηση οχι γιατι ενιωσα τσαρλυ αλλα γιατι οφειλα να το κανω στον εαυτο μου
    ο καθενας οπως το αντιλαμβανεται
    ο φασισμος και η τρομοκρατια εχει πολλα προσωπα
    καλα ακομη διαβαζεις αθενς κα λαηφο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και ξερες τι μου κανει εντυπωση? η απαθια και στις δυο αναρτησεις που ειχα κανει και τις εκανα με σκοπο να σκεφτουμε ολοι να συμφωνησουμε η να διαφωνησουμε
      και στην περιπτωση του παστερ παστιτσιου και στην προσφατη
      δεν ειχα πολλα σχολια , ενω σε αλλες σαχλαμαρες που γραφω εχω
      κι αυτο σημαινει οτι ο κοσμος δε θελει να σκεφτεται πολυ τιποτ απ ολα αυτα
      δυστυχως

      Διαγραφή
    2. Ούτε εμένα με εκφράζει αυτού του είδους το χιούμορ, δεν ξέρω καν αν είναι χιούμορ, το μόνο που ξέρω είναι ότι ουδείς πρέπει να φιμώνεται και ειδικά με αυτόν το βίαιο τρόπο. Επειδή όμως η υποκρισία πολλών χτύπησε κόκκινο, όχι, εγώ δεν τολμώ να πω ότι είμαι Charlie όπως δεν θα τολμούσα ποτέ να πω ότι είμαι Αριστοφάνης, ή Μαλβίνα, ή Παστίτσιος, το group του οποίου το παρακολουθούσα ανελλιπω΄ς και θλίβομαι από την κατάντια μιας χώρας που ρίχνει φυλάκιση όπως έριξε στον Παστίτσιο.

      Μην σου κάνει εντύπωση, γλυκούληδες είμαστε όλοι πολύ εύκολα, μαχητές ελάχιστοι, έστω και μέσω του πληκτρολογίου!

      Διαγραφή
  12. Νομίζω πως τα είπες όλα...και τα είπες εξαιρετικά!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή