Τα γραμματάκια μεγαλώνουν με ctrl= για τους Pcάδες, και με cmd= για τους Macάδες!
Ευχαριστώ!

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Η χώρα του ήλιου



Φιλενάδα, άρτι αφιχθής εκ Ζυρίχης και ένα έχω να σου πω, αυτή τη μούχλα της Αθήνας καθόλου δεν την αποζήτησα.

Ξέρεις, πάντα ήμουν (και θα είμαι) υπέρμαχος της χώρας και της πόλης μου, αγαπώ τους ανθρώπους (μου) εδώ και αγαπώ την πόλη μου, συνηθισμένος δε στα ταξίδια - ενθουσιάζομαι αλλά η καρδιά μου είναι δωσμένη στη Διαμαντόπετρα. Ή ήταν.

Ας εξηγηθώ.

Τα τελευταία χρόνια περνάμε δύσκολα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Περνάμε δύσκολα οικονομικά, δύσκολα ψυχολογικά, δύσκολα και επαγγελματικά και γιατί όχι και σωματικά. Πέρασα κι εγώ τα μεγάλα μου δράματα (τραγουδιέται όπως τα Γαλάζια μου Γράμματα), χάνοντας τη δουλειά μου και την οικονομική μου ευμάρεια - δουλειά ξαναβρήκα ευτυχώς αμέσως, την ευμάρεια ακόμα την ψάχνουμε, κάπου μεταξύ ΕΝΦΙΑ και Φόρου Εισοδήματος, εκεί δίπλα στην Εισφορά Αλληλεγγύης και στα Απανωτά Εγκεφαλικά. Παρόλα αυτά κι επειδή με διέπει μια εξαίσια γκρινιάρικη αισιοδοξία, κάτω δεν το έβαλα. Όπως δεν το έβαλαν εκατομμύρια έρμοι κάτοικοι της Ψωροκώσταινας.

Αλλά.

Κουράστηκα ρε φιλενάδα. Με κούρασε πραγματικά η καθημερινότητα σε μια πόλη που έχει κάνει τη μιζέρια πέπλο πιο πυκνό και απ αυτό της υγρασίας που την τυλίγει τα τελευταία χρόνια, με κούρασε μια διακυβέρνηση από ανθρώπους ανίκανους ακόμα και να μιλήσουν, από media που μας δουλευουν ψιλό γαζί, βαρέθηκα να βλέπω τη στενοχώρια και την ανασφάλεια στα πρόσωπα αγαπημένων και οικείων μου.
Με κούρασε ο τρόμος που περνάω κάθε μέρα για το ποιος θα με πατήσει όταν κάνω ποδήλατο, ποιος θα με βρίσει όταν οδηγώ και ποιος θα με φτύσει όταν περπατάω. Πραγματικά. Και πίστεψέ με, δεν είμαι απ τους ανθρώπους που κουράζονται εύκολα.

Βαρέθηκα να θεωρούμαι δεδομένος σε μια δουλειά που εκ των πραγμάτων είμαι πολύ πάνω απ το μέσο όρο, ναι, αυτό το γνωρίζω πολύ καλά, όπως και γνωρίζω ότι αν είχα το μυαλό και την τόλμη να πάω κάπου αλλού στην ευρώπη - οπουδήποτε αλλού, ή θα με είχαν σα Θεό, ή θα με έδιωχναν κλωτσηδόν μιας και θα τους χαλούσα τη μανέστρα με την ταχύτητά μου - δεν βαυκαλίζομαι - το γνωρίζω.

Και θα μου πεις, γιατί ρε Tremens όλα αυτά; Τι σε έπιασε σήμερα, 16 του μηνού και μας καταθλίβεις; Θα στο πω φιλενάδα γιατί τα ταξίδια έχουν ένα καλό εκτός από τον καπουτσίνο σε κάποια άλλη πλατεία. Βλέπεις τον κόσμο. Βλέπεις πως κινείται, πως περπατά, πως αντιδρά, πως φέρεται. Ε, και αυτό που είδα στην Ελβετία - όπου πίστεψέ με ποτέ δεν την είχα στα πλάνα μου για επίσκεψη - δώρο γενεθλίων ήταν το ταξίδι αυτό - πολύ μου άρεσε. Πολύ μου άρεσε να βλέπω τον κόσμο ξένοιαστο, όμορφο, καλοντυμένο και καλοταϊσμένο να περπατά σε μια πόλη πεντακάθαρη, σε μια πόλη μαγική, υπέροχα στολισμένη, με εξαιρετική τάξη και ομορφιά. Με ωραίους δρόμους και ποδηλατόδρομους παντού, με μεγάλα πεζοδρόμια και μια άνεση στο μάτι και στην ψυχή. Και περπατάω εδώ και με πιάνει η ψυχή μου. Γιατί ξέρω ότι αν ζούσα εκεί, ότι αν ζούσαμε έτσι, θα ήμασταν ευτυχισμένοι. Και ευγενείς. Και όμορφοι. Αλλά δεν το κάνουμε. Δεν το κάνουμε γιατί δεν προσπαθούμε, κανείς μας. Κανείς μας δεν προσπαθεί για το όλον. Βαυκαλιζόμαστε με την αρχαιολατρεία μας και τον ωραίο μας καιρό και αφήνουμε τη Βούλτεψη να αλωνίζει.

Και στο κάτω κάτω - σκέψου ρε φιλενάδα, αφού αυτή αλωνίζει, αυτή μας αξίζει. Αλλά δεν πειράζει, γιατί εμείς εδώ έχουμε ήλιο.

Α, ξέχασα να σου πω, στη Ζυρίχη πήγα την Παρασκευή. Εδώ έριχνε καρέκλες. Εκεί είχε ήλιο. Μέχρι την Κυριακή που γύρισα, εκεί είχε ήλιο. Και όχι μονο στον ουρανό, είχε ήλιο και στα χαμόγελα των ανθρώπων της.

28 σχόλια:

  1. και καρεκλες και γκρι συννεφα και ανθρωποι χωρις χαμογελο και αστεγοι και μεταναστες δυστυχισμενοι το ιδιο με τους κατοικους της πολης αυτους και φτωχια και μιζερια
    τι εχουμε χρεος λοιπον ? να χαμογελασουμε και να κανουμε ενα μικρο γλυκο δωρακι σε οποιον θελουμε
    μια μικρη αλλαγη ενα φωτακι ο καθενας μας, και ολοι μαζι χιλιαδες φωτακια , ποιος ξερει μπορει...
    καλα χρισοτυγεννα κυριε τρεμενς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσωτε φίλε μου θα διαφωνήσω. Δεν σώζεται η κατάσταση με καλές προθέσεις. Δεν θα αποκτήσουμε δικαιώματα, ισότητα, οικονομική ευμάρεια και ό,τι χρειαζόμαστε μόνο με καλές πράξεις. το ψάρι βρωμά απ το κεφάλι μέχρι την ουρά. λυπάμαι που το λέω αλλά δεν έχουμε σωτηρία. Και δεν έχουμε γιατί εμπιστευόμαστε τα ίδια καθίκια τόσα χρόνια. Είμαστε λαός αμόρφωτος και αγενής. Οι ελάχιστοι που ξεχωρίζουν χάνονται μέσα σε ένα βλαμμένο πλήθος. Δυστυχώς.

      Παρόλα αυτά, μπορούμε να κάνουμε τους μικρόκοσμούς μας καλύτερους. Αυτό ΄σιως να το μπορούμε! νωρίς για Χριστούγεννα, καλημέρα φίλε μου

      Διαγραφή
    2. επειδη δεν υπαρχει σωτηρια ας ζησουμε καλα στους μικροκοσμους μας!

      Διαγραφή
    3. Πρέπει να βρούμε σωτηρία όμως, στο χέρι μας είναι

      Διαγραφή
  2. αυτό που μένει και μπορώ να πω (δεν μπορώ ματια μου να λύσω το πρόβλημα μας), από την ανάρτησή σου είναι οτι μου κόλλησες το χαμόγελο που βρήκες εκεί,πάντα ετσι φιλε μου να περνάς και να είσαι καλά,τι να κανουμε που δεν μπορουμε να αποκεφαλίσουμε τα βρομόψαρα,ας ρίχνουμε ψιχουλάκια στους κούκους να γίνουν πολλοί.....
    σου εχω δωράκι εδω .....>
    τσιμπα το
    το θυμήθηκα καθώς έπεσε το ματι μου στη φωτο,εδω δίπλα στη σελίδα με τα καλύτερα σου...
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εγώ μπορώ να το λύσω Φούλη μου, όλοι μαζί, νέοι, γέροι και παιδιά πρέπει να προσπαθήσουμε αν θέλουμε να αλλάξει επιτέλους κάτι στην Ψωροκώσταινα... ωραίο το δωράκι, κίνκη!

      Διαγραφή
  3. αυτά είναι δώρα γενεθλίων! Με τον Κοντομηνά τα'χεις ; χαχαχαχα
    σοκολατιτσα μας έφερες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα όχι, με άνθρωπο με φαντασία! Δεν έφερα, δεν μου αρέσουν οι ελβετικές σοκολάτες, πήρα μποτάκια όμως!

      Διαγραφή
  4. Πού πήγε ο σχόλιος;;;!!!
    Έγραφα, λοιπόν (και το πήρε ο αγέρας κι η βροχή!) ότι είχα επισκεφθεί την Ελβετία (Γενεύη, Βέρνη και πέριξ αυτών) πριν χρόνια. Ότι με είχε εντυπωσιάσει η καθαριότητα (σε σημείο ν' αναρωτιέμαι αν σφουγγαρίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια!) καθώς και το πόσο οι κάτοικοι ήταν τυπικοί και ακριβείς (σαν τα ρολόγια και τα τρένα τους! Αναχώρηση 07:42, ναι, ούτε ένα λεπτό πριν ή μετά!)

    Επίσης, έγραφα πως -υποτίθεται ότι- αγωνιζόμαστε για έναν πιο δίκαιο και πιο όμορφο κόσμο, μόνο που φαίνεται πως καθένας έχει διαφορετική αντίληψη για το τι είναι δίκαιο και τι όμορφο... και πως, με πολλά διαφορετικά μπαϊράκια, δεν μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα...

    Τέλος... σου είχα αφήσει τους ασπασμούς μου!
    Φιλιά, Tremens!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που πήγε καλέ ο σχόλιος;
      Ναι, έχεις δίκιο, πολλά τα μαϊράκια μας, πολλά τα εγωθέλω μας, κάτι για όλους εδώ δεν μπορεί να γίνει...

      Ασπασμούς πολλούς!

      Διαγραφή
  5. Μωρέ καλά κάνω και δεν το κουνάω από το σπίτι! Γλιτώνω και τις καταθλίψεις της επιστροφής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Αθηνά μου, αν είναι για ταξίδι χαλάλι οι μελαγχολίες!

      Διαγραφή
  6. Καλώς ήρθες και πάλι! Χαίρομαι που πέρασες ωραία και που σου έκανε ωραίο καιρό στην Ελβετία! Χρόνια πολλά και για τα γενέθλιά σου, και πάντα να τα περνάς έτσι όμορφα. Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είναι να βγαίνεις εξωτερικά μπαμπά, παίρνει το μυαλό σου αέρα... καλώς μας όρισες και σε περιμένουμε κι από κοντά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίρνει γιε μου αλλά μ αρέσει ρε γαμώτο... αύριο από κοντά!

      Διαγραφή
  8. δε θα διαφωνίσω σήμερα μαζί σου. εκφράζεις ότι όλοι σκεφτόμαστε...
    καλώς μας ήρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δε μου έκαναν εντύπωση τα πρώτα που είπες καθώς τα βλέπω συνέχεια και (συνήθως) προσπαθώ να μη δίνω σημασία. Οι άνθρωποι εδώ γενικά οι μουντρούχες και μίζεροι. Προσπαθώ να μην καταλήξω έτσι. και προσπαθώ να το μεταδώσω και στους γύρω μου.
    Αλλά μου έκανε εντύπωση αυτό με την Ελβετία. Πόση αντίθεση να χωρέσει σε μια μικρή παράγραφο;

    Αλλά είπαμε, εδώ έχουμε ήλιο. Και θάλασσα. Ασχετα αν εμείς είμαστε για τον πούτσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρομερή αντίθεση, τρομερή πραγματικά. Δυστυχώς δεν αρκούν οι καλές προθέσεις του καθένα μας, πόσο πια, πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο μας γιατί σε λίγο θα τρέχουμε να πνιγούμε στη θάλασσα κάτω απ τον ήλιο τον καυτό, και ούτε πούτσο δεν θα χούμε να το φχαριστηθούμε!

      Διαγραφή
    2. Παρόμοια σκέφτομαι και εγώ. Δίκιο έχεις, τρελλό δίκιο. Πολλή μιζέρια, πολλή μουντρουχιά, πολλή μίρλα κλπ. Και όποτε πάω έξω χαίρομαι τους ανθρώπους και ΝΑΙ ενίοτε και το γαμωκαιρό τους. Που αν πιστέψεις τους φανατικούς ελληνάρες, ο,τιδήποτε εκτός Ελλάδας είναι μια διασταύρωση της Μόρντορ με τη Gehenna. Έλεος πια. Όσο για το αν αλλάξουμε το γκόσμο μας, α γεια σου. Ο καθένας να προσπαθεί να αλλάξει προς το καλύτερο τον άμεσο κύκλο του και μετά βλέπουμε.. Και φτάνει πια ο ήλιος και η θάλασσα. Δεν αρκούν. Καλημέρες και καλώς ήρθα

      Διαγραφή
    3. Έχω γαμώτο και το επιβεβαιώνω ερχόμενος σε επαφή με ανθρώπους που εκτιμώ. Που να το βρούμε το δίκιο μας και να αλλάξουμε τον κόσμο μας δεν ξέρω... Καλημέρα και καλώς ήρθες!

      Διαγραφή
  10. Κι άκουγα το πρωί στο ραδιόφωνο μια συζήτηση για τον τουρισμό σε έναν κοντινό δήμο: ναι, ok, υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές (έλεγε ο ομιλητής), ναι, ok, ο δήμαρχος θα έπρεπε να είναι φυλακή, ναι, ok, τα σκουπίδια θα μας πνίξουν - ΑΛΛΑ! έχουμε τέτοιες παραλίες, τέτοιον ήλιο, τέτοια φύση! Και σκεφτόμουν, ρε μεγάλε, εκτός από όσα έχουμε βρει έτοιμα, μήπως να προσπαθούσαμε κι εμείς λίγο για να μας αξίζει τίποτα καλύτερο;
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΛΛΑ, ΑΛΛΑ, ΑΛΛΑ
      άλλα ντ άλλα τα μεγάλα της Παρασκευής το γάλα κι έχει ο Θεός... Αμ έτσι δουλειά δε γίνεται...

      Διαγραφή
  11. Βαλτός είσαι?...μόλις σήμερα έφυγε συνάδερφος για εκεί...είναι κι από εκεί...
    Πάντως η ιδέα μου να του γίνουμε οι υπόλοιποι τσιμπούρια για να μας πάρει μαζί του δεν έπιασε....
    Είχα κι εγώ γενέθλια, αλλά τέτοιο δώρο δεν μου έκαναν...θα διαμαρτυρηθώ εντόνως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλά έκανε, κι εγώ αν μπορούσα θα έφευγα, έστω και για λίγα χρόνια...
      Αχ, ήταν υπέροχο δώρο, θαυμάσιο...

      Διαγραφή