Τα γραμματάκια μεγαλώνουν με ctrl= για τους Pcάδες, και με cmd= για τους Macάδες!
Ευχαριστώ!

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν πάλλεται η φύση Μέρος Α'


Α φιλενάδα, δε φταίω εγώ - put the blame on Πιγκουίνος - που πρωί πρωί με έφτιαξε δείχνοντάς μου το Πήλιο και από κείνη την ώρα το μυαλό μου εκεί ταξιδεύει. Ξέρεις, έχω σχέσεις ζωής με το Ιερό Βουνό, με τον Μαγεμένο Τόπο, με το Όρος που Πάλλεται (εδώ οι γνώμες διίστανται, ίσως οφείλεται στην έντονη σεισμική δραστηριότητα του παρελθόντος - εξ ου και το απίστευτο σχήμα, το δάχτυλο αν θες του Παγασητικού, είτε από τα φύλλα των δισεκατομμυρίων δέντρων που πάλλονται εκεί σε όποια ανάσα του ανέμου. 

Πήλιο.

Έχω την αίσθηση, τη βεβαιότητα μάλλον, ότι αυτό το μέρος, όπως και η Σαντορίνη είναι μοναδικά στον κόσμο. Είναι κάτι που δεν έχεις δει ποτέ σου και δεν θα ξαναδείς πουθενά αλλού... Το Πήλιον Όρος εκτείνεται απ άκρη σε άκρη στον Παγασητικό κόλπο και η μια του πλευρά κοιτάζει μέσα στον κόλπο, η άλλη, η καλύτερη, βρέχεται στα νερά του Αιγαίου... και τι νερά φιλενάδα, τι χρώμα, τι διαύγεια, τι ομορφιά, το Πήλιο το Ανατολικό ιδιαίτερα, έχει πολύ καλύτερα νερά από πολλά νησιά, ξεχωριστά, με τα δέντρα κυριολεκτικά να ακουμπούν τα φύλλα τους στην ακτή.

Νερά που τρέχουν από τις κορυφές μέχρι τη θάλασσα, ρυάκια μικρά και μεγαλύτερα που μεταφέρουν δροσιά - στην κυριολεξία, δίοδοι καθαρού βουνίσιου αέρα, σαν ανάσα νεράιδας, ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Πρωτογνώρισα το Ανατολικό Πήλιο με τον Π. το καλοκαίρι του 2003, θυμάμαι ότι δεν είχα ξαναπάει και ήμουν μάλλον αρνητικός (μα να μην πάμε σε νησί καλοκαιριάτικα, θα τρέχουμε στα βουνα...) και απλά μαγεύτηκα. Από τότε επέλεξα αυτόν τον τόπο σαν ιδιαίτερη πατρίδα μου, σαν τόπο που έχω ορκιστεί ότι θα πηγαίνω συχνά, σαν τον τόπο που θα ήθελα να δω τελευταίο πριν πεθάνω. 

Οι αναμνήσεις χιλιάδες, σφόδρα ερωτευμένος τότε, θυμάμαι να οδηγώ τον νεοαποκτηθέντα κουβά μου έντρομος στους φιδογυριστούς δρόμους του Πηλίου, φοβόμουν τον γκρεμό, που κατέληγε σε ένα απέραντο γαλάζιο. Η βάση ένας απλός και φιλόξενος (τότε) ξενώνας με 2 ανθρώπους μη ντόπιους να τον έχουν ανοίξει μόλις και με τη θέρμη τους και τη φιλοξενία τους να είναι πολύ παραπάνω από επαγγελματική, να είναι σαν 2 καλοί φίλοι χρόνων. Να ναι καλά οι άνθρωποι και να χαίρονται την υγεία τους και τη ζωή τους παρόλο που τα τσουγκρίσαμε χρόνια μετά και δεν ξαναβρεθήκαμε, εκείνη την πρώτη φορά η παρουσία τους και η αγάπη τους ήταν εξαιρετική.

Το πρώτο εκείνο καλοκαίρι μείναμε - όπως πάντα - στον Άγιο Δημήτρη, ένα χωριό πάνω απ' τον Αη Γιάννη πνιγμένο στο πράσινο, στα νερά και την ομορφιά. Ο Αγ. Δημήτρης είναι για μένα κομβικό σημείο, ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά, μένεις στο βουνό και είσαι - οδικώς πάντα- 10 λεπτά απ τη θάλασσα! Τέλειο σημείο!

Η παραλία που αγαπήσαμε τη χρονιά εκείνη αν και είδαμε κι άλλες, ήταν η Πλάκα (η φωτό από κει) υπέροχη, ήσυχη, χωρίς πολύ κόσμο και περπάτημα μόλις 10 λεπτά απ τον Αη Γιάννη όπου αν και υπέροχος είχε πολύ κόσμο και χιλιάδες μωρά. Στην Πλάκα, επειδή το μονοπάτι ήταν ελαφρά δύσβατο, η ηρεμία και ο κόσμος ήταν εμφανώς σε άλλα επίπεδα. Το νερό το βλέπεις, δεν θα στο περιγράψω, μαγικό, λες και κολυμπούσες στον ουρανό, αυτό το ασπρογάλανο, το οινοπνευματί που δεν μπορούσες να πιστέψεις ότι μπορεί να υπάρχει - και ειδικά στην ηπειρωτική χώρα....

Τοπία δεκάδες, στις διαδρομές για Τσαγκαράδα, για Μυλοπόταμο, για Κισσό, για Ζαγορά, για Πορί, κάθε στροφή σου αποκάλυπτε και ένα θαύμα. Πνιγμένο στα δέντρα και στα ρυάκια, τα αρώματα θαυμάσια, το μάτι δεν ξεκουραζόταν απλά, είχε μια εμπειρία βαθιά ερωτική, η ψυχή ερωτεύτηκε τον τόπο.

Από κείνη τη χρονιά και κάθε καλοκαίρι μέχρι το 2010 ήμουν εκεί. Και όχι μόνο μια φορά. Δεν το χορταίναμε. Φθινόπωρο με τα φύλλα να κιτρινίζουν και οι περίπατοι στο δάσος να παίρνουν άλλο χρώμα, Χειμώνα με χιόνι μέχρι το γόνατο να παίζουμε σα παιδιά, άνοιξη - Πάσχα ιδιαίτερα - δεν μπορώ να σου περιγράψω, η ομορφιά, τα χρώματα, τα λουλούδια, τα αρώματα - όλα μοναδικά όλα υπέροχα. Δεν ξέρω πόσες φορές έχω πάει, δεκάδες είναι...

Τα χωριά στο Ανατολικό Πήλιο έχουν μια αισθητική εξαίσια και ταιριάζουν με το τοπίο απόλυτα. Ιδαίτερα το Πορί που είναι το πιο απομακρυσμένο απ όλα, είναι λες και βρίσκεσαι σε άλλη εποχή. Οι τρεις κλιμακωτές πλατείες του απλά απίστευτες, με μια θέα εξαιρετική. Αν έχει και καθαρή ατμόσφαιρα μπορείς να διακρίνεις και τις Σποράδες!

Αυτό είναι το πρώτο μέρος για να μη βαρεθείς, επειδή έχω πολλά να σου πω για το Μαγικό Βουνό!

ΥΓ. Πτηνό σε ζηλεύω αφάνταστα όπως αντιλαμβάνεσαι, να περάσεις υπέροχα και να ρίξεις μια βουτιά και για μένα! Το δεύτερο μέρος καλώς εχόντων, άυριο!

22 σχόλια:

  1. γελάω με την Τρεμενς-φάτσα σου!!!!!βρε δεν τα αναπολήσαμε όλο το Καλοκαίρι ,τώρα τα θυμηθήκατε,ότι είχαμε μαζέψει τα μυαλά μας!!!!
    Δεν θ'αντεξω ,το ΣΚ κουβαδάκια και παραλία again!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α και που είσαι ακόμα, σου ετοίμασα κι άλλη! Δεν φταίω εγώ, το πτηνό φταίει!

      Διαγραφή
  2. Τώρα τα συζήταγα με το βουνό και μου έλεγε ότι του λείπεις! Του είπα ότι είσαι καλά και σε δικαιολόγησα κάπως ("έχει δουλειές και υποχρεώσεις λέμε! Θα έρθει με την πρώτη ευκαιρία!"), αλλά να ξεύρεις ότι σε έχει πεθυμήσει! Περιμένω να πέσει λίγο ο ήλιος και να πάω βόλτα σε ένα μαγευτικό μονοπάτι που μου υπέδειξαν για να μαζέψω κάστανα, μυρουδιές και φθινοπωρινά χρώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το έχω πεθυμήσει αφάνταστα πτηνό, ξαναταξιδεύω εκεί ψάχνοντας φωτογραφίες ετών... αχ τι όμορφο, τι υπέροχο μέρος! Να περάσεις τέλεια!

      Διαγραφή
  3. Ρε πουλάκια μου τι είναι αυτά που μου κάνετε?
    Δε με λυπάστε τη δόλια τη γυναίκα που φέτος δεν πήγα ούτε μια μέρα διακοπές? Θα με πεθάνετε ετσι όπως το πάτε...
    Δεν έχω πάει ποτέ αλλά νιώθω απίστευτα κολλημενη με τη Σκόπελο που έχω επισκευτεί ήδη 2 φορές για διακοπές.

    Υ.Γ Αγαπημένο πτηνό ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή σου για παιχνίδι αν είδες... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξε βαλίτσες, φύγαμε!!!!

      η Σκόπελος μπροστά στο Πήλιο δεν πιάνει μία, πίστεψέ με, πρέπει να πας, Ανατολικό Πήλιο όμως!

      Διαγραφή
    2. Άσε με κι έχω τα νεύρα μου! Πάω για ζούμπα όμως!

      Διαγραφή
  4. πολύ όμορφη περιγραφή, θα μπορούσες να γράφεις και σε ταξιδιωτικό οδηγό (και δεν κάνω καθόλου πλάκα), αλλά από την άλλη: τι μας κάνεις βρε; ιδρωμένοι στα γραφεία και πλακωμένοι στην *%&$#$$ καθημερινότητα με την επόμενη άδεια στις καλένδες; τεσπά, να είσαι καλά και να περνάς καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κολακεύεις, δε νομίζω να μπορούσα γιατί είμαι λίγο άρτσι μπούρτσι και λουλάς! Τι σας κάνω γιε μου, σας ταξιδεύω!

      Σκέφτομαι να κάνω ενότητα με αγαπημένους τόπους! καλημέρα παιδί μου!

      Διαγραφή
  5. Καλά,θεϊκή η φωτό με την Τρεμενσόφατσα! :p

    Πήλιο,ε;Είχαμε πάει χειμώνα με κάτι φίλους των γονιών μου.Είχε χιονίσει κιόλας κι εγώ είχα ξετρελαθεί,γιατί ήμουνα και (πιο) μικρή...Ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα!

    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α μικρή, να πας οπωσδήποτε καλοκαίρι, αν το αποφασίσεις εδώ πληροφορίες για λεπτομέρεις! καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Ήταν να πάω στο Πήλιο την άνοιξη αλλά το αφήσαμε γιατί ζαλίζομαι πάρα πολύ με το αυτοκίνητο και μου είπαν πως θα μαρτυρήσω απ' τις στροφές.
    Μόλις με έκανες όμως να το μετανιώσω!!
    Σου εύχομαι πάντως (γιατί φαίνεται και απ' την περιγραφή σου ότι τον τόπο αυτό τον αγαπάς και ότι τον έχεις συνδέσει με ωραίες αναμνήσεις) να σου δοθεί η ευκαιρία να ξαναπάς!! :)
    Καλό απόγευμα να έχεις γεμάτο χρώματα και όμορφες στιγμές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μια δραμαμίνη όπως κάνει και η φιλενάδα μου θα είσαι μια χαρά. πρέπει να το δεις αυτό το μέρος, είναι μοναδικό!

      καλή σου μέρα!!!

      Διαγραφή
  7. Τούτο μόνο έχω να πω...
    Ντροπή σου!!!
    Μα να ανεβάζεις τέτοια ανάρτηση Παρασκευή απόγευμα και μάλιστα με τέτοιο καιρο; Δεν μας λυπάσαι; Και το χειρότερο όλων είναι ότι θα έχει και συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα μαζεύουμε να πάμε εκεί λέω εγώ να μας δει ο θεός που μας έφαγε η τσιμεντουπολη και ο Βουλγαράκης; Άμα πια!

      Διαγραφή
  8. Αχ τι κρίμα, δεν έχω πάει. Πουθενά δεν με πάει το στεφάνι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ούτε έχω πάει,ούτε πήγα πουθενά φέτος...σνιφ!χαχαχα
    και έχει και τέτοια ζέστη αυτές τις μέρες...για καλό τα βάζεις??
    καλησπέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για καλό τα βάζω, για να ονειρευόμαστε! να πας, στο προτείνω ανεπιφύλακτα!

      καλημερούδια!

      Διαγραφή
  10. Ετοιμάζω ταξίδι για Κατερίνη,λέμε ανεβαίνοντας να κανουμε μια παράκαμψη,παρακάλα να μην βρέχει γιατί βρεγμένη γάτα πάνω σε μηχανή είναι άστα να πάνε!!
    Και που είσαι θα χτυπήσουμε και μια Θεσσαλονίκη ετσι τσακ μπαμ...
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μεγάλη παράκαμψη, σε προειδοποιώ, αλλά είναι το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο! Αν το κάνετε κανονίστε να μείνετε εκεί έστω και για μια μέρα για να μπορέσετε να πάτε στην πίσω μεριά του βουνού που βρέχει το Αιγαίο, εκεί είναι η πραγματική ομορφιά του!

      Διαγραφή