Τα γραμματάκια μεγαλώνουν με ctrl= για τους Pcάδες, και με cmd= για τους Macάδες!
Ευχαριστώ!

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Μικρή πικρή μου τυρόπιττα

Μα ρε φιλενάδα, είναι τελικά τόσο δύσκολο να βρεις ένα φούρνο με αξιοπρέπεια; Κι επίτρεψέ μου να σου εκθέσω την απορία και το παράπονό μου.

Ο φούρνος της γειτονιάς, ο οποίος δεν είναι και ό,τι καλύτερο σε ποιότητα ψωμιού αλλά κάνει ωραίες τυρόπιττες, και ξέρεις τι αδυναμία έχω στις τυρόπιττες - είναι στα πλαίσια εκείνης της υγιεινής διαστροφής που λέγαμε παλαιότερα μαζί με εκείνη τη σοκολάτα με το κέικ, το προφιτερόλ και ό,τι λιπαρό μπορείς να φανταστείς - έκλεισε λόγω ανακαίνισης. Κι εγώ ο δύστυχος πρέπει να βρω αλλού να πάρω το breakfast μου (ξέρω ότι ίσως θυμάσαι ότι έτρωγα μούσλι αλλά δεν είμαι σε mood για μούσλι και δίαιτες ρε φιλενάδα, το πήρα απόφαση και φέτος το καλοκαίρι χωρίς κοιλιακούς, έτσι κι αλλιώς διακοπές δε βλέπω να κάμω σε εξωτικές νήσους αν δεν μας πληρώσουνε, που δεν θα μας πληρώσουνε) κι έχω μπει στη διαδικασία να βρω φούρνο που έχει ωραίο ψωμί και ωραίες τυρόπιττες.

Κι έχουμε έναν κοντά στη δουλειά, ξακουστό και ονομαστό, με χιλιάδες επιλογές σε εδέσματα, και πας μέσα και μπερδεύεσαι μέχρι να αποφασίσεις τι να πάρεις και όταν το πάρεις ασθάνεσαι ότι πήρες είτε οικόπεδο στο Λαιμό Βουλιαγμένης, ή κότερο ή λίαρ τζετ. Ναι, οι τιμές του συγκεκριμένου φούρνου δεν έχουν ξεφύγει απλά, ο φούρναρης είναι πολύ γκουρμές κι έτσι το πλερώνεις το κατιτίς σου. Εν τω μεταξύ δεν έχω (που έχω, λέμε τώρα) πρόβλημα να δώσω τα διπλά λεφτά για να πάρω μια φρατζόλα και μια τυρόπιττα, αλλά το θέμα είναι να μου προσφέρει γευστική ηδονή.

Δεν ισχύει όμως αυτό με το συγκεκριμένο κοσμηματοπωλείο σησαμίου και αλεύρου γιατί από τη μία η τυρόπιττα είναι μικρή και τριανταφυλέννια, κατάτι μεγαλύτερη από τυροπιττάκι και μη φανταστέις καμιά εκρηκτική γεύση στο στόμα. Συνηθισμένα πράγματα. Οπότε το να την πληρώνω για 2 και να μην τη φχαριστιέμαι, ευχαριστώ αλλά προτιμώ να φάω μούσλι. Άσε δε, που με την ποικιλία αρτοσκευασμάτων που έχει μπερδεύονται οι Αμαρούσιες γραίες και κάνουν λες και θα πάρουν γούνα και τρώμε κανά μισάωρο μέχρι να αποφασίσει η γραία τι φρατζόλα θα πάρει, άλλο ένα μέχρι η κόρη του ανέμου (η γλυκιά υπάλληλος) να το βάλει σε χαρτί και να της το δώκει και γύρω στα 3/4 να γίνει η συναλλαγή στο ταμείο, πάει τη φάγαμε τη μέρα. Και άμα θέλει και τουλουμπάκια η γριά; Γλέντι ολονύχτιο σου λέω. Rave party!

Οπότε βρήκα λίγο πιο πέρα έναν άλλον φούρνο, ποιο φυσιολογικό σε φυζίκ και σε τιμές. Και πήρα και τυρόπιττα και ψωμάκι. Και μια χαρά. Τιμαί λογικαί και ποιότης ανεκτή. Και παίρνω μία, παίρνω δύο, παίρνω τρεις και την τέταρτη ξερό το ψωμί, πανιασμένη η τυρόπιττα. Έτυχε σήμερις είπα μέσα μου και ξαναπήγα. Αμ, ξανά ξερό το ψωμί και πιο πανιασμένη η τυρόπιττα από ποτέ. Αφού να φανταστείς δεν την έφαγα, την πέταξα (που το να πετάξω εγώ τυρόπιττα είναι τόσο σπάνιο όσο να πετάξω στα 3.000 πόδια με σαγιονάρα λευκή με πλαστική μαργαρίτα πάνω απ το μεγάλο δάχτυλο). Και εκνευρίστηκα μαντάμ, γιατί αν νομίζεις ότι θα μου δίνεις προπέρσινο έδεσμα και θα συνεχίζω να ψωνίζω σε σένα πλανάσαι πλάνην οικτράν. Τζους καλιαρντοκουκού.

Και σήμερα, αφού πήγα εις την τράπεζαν να καταθέσω 1.30 που λήγει ένα δάνειο που πήρα προ διετίας και μπερδεύτηκα με το μηχάνημα κι έριχνα τα ψιλά και δεν τα έπαιρνε και εκνευρίστηκα (και μετά ανακάλυψα ότι είχα πάθει αυτό που όταν το παθαίνουν άλλοι και παρακολουθώ, σκέφτομαι πόσο ηλίθιοι είναι και κάνω από μέσα μου τς τς τς, δηλαδή δεν είχα πατήσει το κουμπί που έγραφε ΣΥΝΕΧΕΙΑ με τεράστια γράμματα και κάνοντας αυτοκριτική έκανα τς τς τς από μέσα μου για μένα) και πάω σε παρακείμενο φούρνο να πάρω τα συνήθη.

Μα ήταν ένα θρίλερ. Πριν από μένα παππούς γύρω στα 80 που δεν έβλεπε, δεν άκουγε και καμάκωνε την ταμία, η ταμίας σε ημιαθλία κατάσταση να μην πολυκαταλαβαίνει που βρίσκεται και γιατί, φτάνει η σειρά μου και να μη βλέπω πουθενά τις τυρόπιιτες, ανακαλύπτω ότι τις έχουν σε μια βιτρίνα έξω και δεν τις βλέπεις από μέσα (μη ρωτάς το γιατί, καμιά κουλή διακοσμήτρια θα χανε βάλει και είπε να το κάνει ιβέντ το θέμα της σφολιάτας) και τέλος πάντων με τα τούτα και τα κείνα συννενοηθήκαμε και την πήρα.

Χάλια. Παγωμένη, κατσιασμένη, φρικιαστική και 1.60 παρακαλώ. 1.60 αγάπη μου να είναι η ώρα σου κι εκείνη στο κρεβάτι. Βρε ούτε απ έξω θα ξαναπεράσω. Το μόνο που με αποσχολεί είναι ότι μέχρι το Σεπτέμβρη που θα ανοίξει ο φούρνος της γειτονιάς μου, ή θα ανοίγω φύλλο από βραδύς είτε θα τρώγω μούσλι. Θέλω δεν θέλω.

40 σχόλια:

  1. να μάθεις να ανοίγεις φύλλο, να τρως μούσλι, να κόψεις το πρωϊνό, να έρχεσαι να τρως από τον δικό μας φούρνο που έχει καλή τυρόπιτα και ψωμί, εντάξει, μερικές προτάσεις κάνω, πάρε και διάλεξε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλω μούσλι βρε blue μου, θέλω βρωμιές πρωί πρωί, αλλά να τρώγονται, πόσα ν αντέξω φέτος; Μου πέφτετε μακριούτσικα για μπρέκφαστ μαμότο

      Διαγραφή
  2. Το ζήτημα με την τυρόπιτα είναι πάρα πολύ σίριους και καμιά φορά θυμώνω με όσους δεν του αποδίδουν την πρέπουσα σημασία. Η πρώτη παράμετρος είναι η πχιότητα: διότι όχι μανούλα μου να μου το παίζεις χωριάτικος φούρνος και να μου'χεις την κατεψυγμένη τυρόπιτα κανάκη με το μαραμένο φύλλο και το τριτοτέταρτο τυρί. Και η δεύτερη παράμετρος είναι η τιμή: που κι αν έχει υπερτιμηθεί η τυρόπιτα, τη στιγμή που παίρνεις με τα ίδια χρήματα τρεις φραντζόλες ψωμί. Δηλαδή έλεος. Και το ακόμα πιο άθλιο (είναι να μη δώσεις βήμα στο πτηνό, μπορεί να μιλάει ώρες για σφολιάτες) είναι το πόσο χρεώνουν τα τυροπιτάκια και τα σπανακοπιτάκια. Που δεν κάθομαι καλύτερα σπίτι μου να ανοίγω φύλλο ολημερίς; Το κάθε τυροπιτάκι στη φουρνάρισσα κοντά στη δουλειά μου έχει 65 λεπτά. Πάω να πάρω 6-7 για να μασουλήσω και να κεράσω και κανέναν -μη με λένε και τσιφούτη- πάει το πεντάευρω! Στο δρόμο τα βρίσκουμε μανδάμ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα πτηνό μου πέστα. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Θα πάω στη Σαλόνικα να τρώγω τις μπουγατσάρες με το τυρί να με δει ο Θεός γιατί το χουν παραχέσει με τις τυρόπιττες στο κλίνον Άστυ

      Διαγραφή
  3. Στρώνομαι να ανοίξω φύλλο και σου στέλνω να βάλεις στην κατάψυξη, να ψήνεις απο μια κάθε πρωϊ. Την κάνω τύπου "Κουρού" όμως! Κάνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ καλέ μου, μια χαρά είναι η κουρού! Αλλά τη θέλω έτοιμη ο τεμπέλης! χαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  4. τι τραβάτε και εσείς οι γκουρμέ τύποι!!!

    σαντουιτσάκι από τον κατσέλη και πολυ μου πέφτει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέλω ζεστό το μπρέκφαστ ρε φιλενάδα, δεν θέλω σάντουιτς πρωί πρωί, θέλω να νιώθω το τυρί λιωμένο να χαϊδεύει τον ουρανίσκο μου σα νεραϊδένιο χέρι...

      Διαγραφή
  5. Τι να σου πω λατρεμένε μου...
    Εδώ η τυρόπιτα κάνει 1.60 ΑΝ τη φας στο φούρνο!!!!!!!
    Αν την πάρεις να τη φας έξω πληρώνεις 2.12!!!!!
    ΕΥΡΩ.
    Λες και θα καθίσω στο φούρνο που γίνεται ο κακός χαμός να φάω όρθια!!
    Τέτοιο χάλι σου λέω!!!
    Φιλάκι:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεέ και Κύριε, καλύτερα να μαζεύω βατόμουρα! Που είσαι καλή μου; Που βρίσκεσαι για να ξέρω όταν έρθω να έχω φέρει ζβαν; Έλεος πια! Τουλάχιστον τρώγεται εκεί η τυρόπιττα;

      Το που θα τη χωνέψεις παίζει ρόλο;

      Διαγραφή
    2. Εξω από τη Νέα Μάκρη αγαπημένε μου.
      Η τυρόπυτα είναι εξαιρετική αλλά είναι ο φόρος 17% στο φούρνο, 27% έξω απ' το φούρνο.
      Ελα εσύ μωρό μου και θα σου πάρω εγώ ό,τι τραβάει η όρεξη σου:))

      Διαγραφή
    3. Ναι αλλά θα το φάμε μέσα, ή εστω μισός μέσα, μισός έξω να έρθει ο φόρος στο 22%!

      Διαγραφή
    4. Μη σε νοιάζει εσένα:)Κερνάω!!

      Διαγραφή
  6. Ντροπή στα μούτρα όλων όσοι μας πουλάνε μπαγιάτικα! Εμείς με το σαλιάγκι έχουμε υπάρξει και βραδινοί εκδικητές μιας μπαγιάτικης αηδίας που είχε πάρει από έναν φούρνο-ζαχαροπλαστείο-κοσμηματοπωλείο(όπως πολύ σωστά το έθεσες) και τους το επιστρέψαμε πίσω (με λίγη μουστάρδα για να κολλάει καλύτερα στο τζάμι...ηταν μπαγιάτιο και ξερό, δεν κολλούσε μόνο του)
    --πλυντήριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αυτό που λένε η εκδίκηση τρώγεται κρύα, αλλά λίγη μουστάρδα τη νοστιμίζει!

      Πότε θα πάμε να βανδαλίσουμε διάφορα τέτοια μαγαζιά;

      Διαγραφή
    2. Δώσε εσύ το σύνθημα και θα ξεθάψω την περιβολη-παραλλαγη (το σαλιάγκι την λέει "νιγηριανός δρομέας") και ξεκινάμε άμεσα τη νυχτερινή νέμεση!
      --πλυντήριο

      Διαγραφή
    3. Αμέσως μετά το καλοκαίρι, να μην έχει ζέστες, θα λιώσουμε με την περιβολή!!!

      Διαγραφή
    4. Μα να μη κολλάει η πάστα στο τζαμι και να θέλει βοηθεια μουσταρδας???? τους άξιζε!!!! η αλήθεια ειναι πως θα σκάσουμε λίγο με τον νιγηριανο δρομέα! Ραντεβου το Σεπτεμβρη λοιπον!!!!

      Διαγραφή
    5. Ξεχασα να πω οτι εγω ημουν το Σαλιάγκι και μόλις τελειωσα!

      Διαγραφή
    6. Εννοέιται, βανδαλισμός στους αχόρταγους που μας πουλάν ληγμένα!!!

      Διαγραφή
  7. Υμηττού και Φορμίωνος. Και μπορείς να ανακαλύψεις ξανά τον Παράδεισο. Με 1,40.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, μου πέφτει πολύ μακριά λατρεμένε... πρέπει να βρω κάτι στο βεληνεκές κινήσεών μου διαφορετικά θα πεινάσω και είναι κρίμα γιατί είμαι στην οριζόντια ανάπτυξη!

      Διαγραφή
  8. τυρόψωμο δεν πουλάνε εκεί;μήπως και αντέξεις ως το Σεπτέμβρη...
    όταν έδινε εξετάσεις ο γιος μου ,με είχε ζαλίσει να του φέρνω κάθε πρωί τυρόπιτα απο συγκεκριμένο φούρνο ολίγον μακριά!!
    είπα αμάν να τελειώσει,γιατί μετά έφυγε για παραθερισμό...
    το όνομα φταίει;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλω τυρόψωμο, θέλω τυρόπιττα, με φύλλο τραγανό και φέτα να ζεματάει!!!
      Καλά έκανε το παιδί, έχει καταλάβει από μικρός τις αξίες της ζωής!

      Διαγραφή
  9. Λοιπόν...εξαιρετικές τυρόπιτες έχει σε διάφορα μέρη, την καλύτερη by far την έχω φάει στην Κυψέλη!

    Τώρα εμένα που το Post μου θύμισε Άντζυ Σαμίου και το Πικρή Ουσία είμαι καλά; Τι να πει κανείς...άγνωστες οι βουλές του ανθρώπινου μυαλού. Τι να κάνει πάντως αυτό το κορίτσι; Την τελευταία φορά που την είχα δει, είναι σίγουρο ότι έτρωγε μάλλον πολλές τυρόπιτες. Να την ρωτήσουμε μπας και ξέρει κάνα καλό τυροπιτάδικο στο Αμαρούσιο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πάρω την Άντζυ τηλέφωνο να με ορμηνέψει γιατί λύση δε βλέπω, τι ζήτησα; Μια τυρόπιτα φρέσκια και νόστιμη, πολλά ζητώ το κτήνος;

      Διαγραφή
    2. zero point, Τώρα εγώ, συγνώμη που επεμβαίνω, αλλά ποιός στην Κυψέλη, φτιάχνει ωραίες τυρόπιττες.. Γιατί... αντε.. δεν μιλάω.
      Κυψέλη βέβαια ειναι και στα βουνά σκαρφαλωμένη.....εμείς είμαστε στα πεδινά, χαμηλά. στην πραγματική Κυψέλη (!!! το καλάμι μου), αλλά δεν ξέρω τίποτα ονομαστό.

      Οδηγίες αναμένω παρακαλώ να τρέξω

      Διαγραφή
    3. Λοιπόν αγαπητή μου, υπάρχει ένα τυροπιτάδικο επί της Αγίας Ζώνης (αριθμό δεν ενθυμούμαι) αλλά θα το βρεις ανάμεσα στις οδούς Λέσβου και Μυτιλήνης. Εξαιρετικό!!

      Διαγραφή
  10. Αν θες κουρου πως λέγεται μωρέ αυτό στο σύνταγμα, κάθετη καραγεωργη σερβιας απέναντι από το γιαμ γιαμ που έκλεισε. Αλήθεια γιατί έκλεισε το γιαμ γιαμ ξέρει κανείς; Άσχετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω ποιο λες, ναι, είναι υπέροχο, αλλά μου πέφτει μακριά. Αυτό είναι μόνο για τις μέρες επιδρομών στην Αθήνα για ψώνια, αν πληρωθούμε ποτέ!

      Διαγραφή
  11. Εσύ, ένα τέτοιο νοικοκυρόπαιδο, επιτρέπεται να καταφεύγεις σε τέτοιες λύσεις αμφιβόλου ποιότητας και γεύσης; Καλύτερα να φτιάχνεις μόνος σου. Κι αν δεν ξέρεις, σου έχω εύκολη και κυρίως γευστικότατη συνταγή τυρόπιττας τύπου κουρού, αν σε ενδιαφέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ ποιός ανοίγει φύλο με 40 βαθμούς!

      Διαγραφή
    2. turi είμαι που είμαι της κουζίνας, θα με κάνεις σεφ! Έκανα και σορμπέ πεπόνι και σε μελετάω τα βράδυα που το τρώγω μονάχος!!!!

      Για λέγε, για λέγε!

      Hitori, σους εσύ, δεν είπαμε προς άγραν γαμβρού θα κάνεις τη νοικοκυρά; Μετά την κουλούρα κάνε ό,τι θες!

      Διαγραφή
  12. Δεν μου αρέσουν οι τυρόπιτες. Άρα δεν έχω να σου προτείνω κάποιον φούρνο παρά μόνο τα μούσλι!
    Αλλά μια που ήλθα, πάρε ένα φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά, αγαπημένη μου Αθηνά

      Αυτό είναι ιεροσυλία, αλλά σ αγαπώ τόσο πολύ που αφενός σε συγχωρώ και αφετέρου σου στέλνω φιλί γλυκό!!!

      Διαγραφή
  13. Εδώ ζυμώνουμε ψωμί και το τρώμε πέντε μέρες. Τυρόπιτες; Αυτά είναι γκουρμέ.
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι ναι αντελήφθην τον πόνο σου. Ενα δράμα οι φουρνοι και οι φουρναρέοι. ξέρω και τις Αμαρουσιώτικες φουρνάρισες... ολο το ΛΑ, τρέχει εκεί... στην ουρά.

    Λοιπόν. θα παραγγέλνεις τυρόπιτα απο βραδύς και θα σου ντελιερίζω το πρωί. τελος. ψωμί? θα βρούμε φούρνο της προκοπής στην διαδρομή σου. Θα βρούμε.

    φιλια και καλημέρες και καλο ΣουΚού σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Eυτυχώς εβρέθη αν διαβάσεις την επόμενη ανάρτηση αν και σήμερα είχαμε ιβέντ έξω απ το φούρνο! Καλημερούδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή