Τα γραμματάκια μεγαλώνουν με ctrl= για τους Pcάδες, και με cmd= για τους Macάδες!
Ευχαριστώ!

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Πάσχα

Είμαι σήμερα απ το πρωί και τρέχω και δεν προλαβαίνω να κάνω πολλά, έχω έρθει στο σπίτι κάποια στιγμή το απόγευμα και διαβάζω, σε - σας διαβάζω προσπαθώντας να κερδίσω τις μέρες που άφησα χωρίς να διαβάσω τα αγαπημένα μου, προσπαθώ να μπω στο παιχνίδι μετά την απουσία μου, προσπαθώ να καταλάβω, να σχολιάσω και νιώθω τα μάτια μου να κλείνουν και τα χέρια μου μουδιασμένα απ την κούραση

αλλά

συνειδητοποίησα ότι είναι Πάσχα. Ναι ρε φιλενάδα, είναι Μεγάλη βδομάδα και παρόλο που ο καιρός χειμώνιασε σήμερα κάμποσο (και χτες, το ξέρω, αλλά χτες ήμουν σε ζεστή αγκαλιά και δεν μ ένοιαζε και πολύ), δεν παύει να σημαίνει ότι η μεγάλη γιορτή της Άνοιξης και της Αναγέννησης έρχεται σε λίγες μέρες.

Αν με ρωτούσες όταν ήμουν μικρότερος αν μου αρέσει το Πάσχα μάλλον θα σου απαντούσα ότι δεν με τρελαίνει, μάλλον προτιμούσα τα Χριστούγεννα με τα γλυκά τα λατρεμένα, το δέντρο, τα στολίδια και τα δώρα. Αυτό κάποτε. Γιατί βλέπεις μεγαλώνοντας άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι οι αναμνήσεις που έχω από τα 40 Πάσχα της ζωής μου είναι πολύ πιο έντονες, και είναι λογικό γιατί το Πάσχα είναι μεταξύ άλλων και ταξίδι συνήθως, ταξίδι σε μια φύση που λουλουδίζει, που αναγεννάται, που μοσχοβολά, που μαγεύει. Βλέπεις φιλενάδα για μένα είναι σπάνια τα Πάσχα που περάσανε χωρίς μια βόλτα στην εξοχή, στο χωριό το δικό μου ή κάποιο άλλο, σε ένα ταξίδι με μυρωδιές και χρώματα, το Πάσχα το ελληνικό.

Θυμάμαι μικρός στο χωριό που τρελαινόμουν να πηγαίνουμε το Πάσχα, ήταν και τα αγαπημένα μου ξαδέρφια εκεί, ήμουν ο μικρότερος και παρόλα αυτά τα παιχνίδια και οι σκανταλιές ήταν στην ημερήσια διάταξη, μου άρεσε τόσο πολύ να είμαστε όλοι μαζί και να παίζουμε όλοι μαζί, μικροί - μεγάλοι τα χιλιάδες παιχνίδια, το μόνο που δεν ήθελα ήταν να με βάζουν να γυρίζω το αρνί, αφενός βαριόμουν φριχτά, αφετέρου δεν με αφορούσε ιδιαίτερα γιατί δεν το έτρωγα. Ένα άλλο Πάσχα στην Αμφιλοχία, σε σπίτι θείων, είδα αυτήν την όμορφη κωμόπολη με τον υπέροχο κόλπο της από ψηλά, στον επιτάφιο συναντιότουσαν 3 εκκλησίες και γινόταν χαμός για το ποιου ο επιτάφιος είναι ο καλύτερος. Την άλλη μέρα, Μ. Σάββατο πρωί εκεί που αμέριμνος προσπαθούσα να φτιάξω με τα εφηβικά μου χέρια ένα γλυκό είδα με φρίκη να σφάζουν αρνί μπροστά μου και ακόμα δεν το χω ξεπεράσει.

Κάποιο άλλο Πάσχα θυμάμαι στο στρατό, σε ένα φυλάκιο με 5 άλλα άτομα να φτιάχνουμε μαγειρίτσα, να πηγαίνουμε σε ένα μικρό εκκλησάκι κάπου εκεί στη Σάμο και στο Χριστός Ανέστη να κλαίμε όλοι αγκαλιασμένοι σαν παιδιά. Μετά από λίγα χρόνια θυμάμαι σαν να ταν χτες - Μεγάλη Δευτέρα ήταν - να περνάω όλη τη μέρα με τον πατέρα μου καθαρίζοντας το σημείο που θα ψήναμε, τις σούβλες και το νοικοκυριό, να γελάμε και να κάνουμε σχέδια και μετά από λίγες ώρες να τον κουβαλώ στα χέρια να τον πάω στα επείγοντα. Μόνος μου. Είχε πάθει έμφραγμα, εκείνος ο άντρακλας, το θεριό, εκείνος ο άνθρωπος που έστιβε την πέτρα, μέσα σε 1 λεπτό είχε μαραθεί στα χέρια του γιου του. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά στο τέλος. Ευτυχώς ρε μπαμπά.

Κάποια χρόνια πριν, Μεγάλο Σάββατο πέθανε και η αγαπημένη μου θεία, η Μότα, μια αρχοντογυναίκα που δεν παντρεύτηκε ποτέ της, δεν ήθελε αφέντη στο κεφάλι της, μια γυναίκα 60 χρόνια μεγαλύτερή μου και ο πιο νέος άνθρωπος που γνώρισα ποτέ. Εκείνο βράδυ νόμισα πως την είδα μπροστά μου ντυμένη στ άσπρα. Την άλλη μέρα μου είπαν ότι είχε πεθάνει.

Θυμάμαι τη φάρσα των φίλων που με έβαλαν να φάω μια πιατέλα καλαμαράκια για να μην προσβάλλω τη γυναίκα που μας φιλοξενούσε, τη μάνα του ενός, τα σιχαίνομαι τα καλαμαράκια αλλά τα φαγα από ντροπή και μετά έφαγα και μια σουπιά να δω πως είναι... αηδιαστική! Τους συγχώρεσα γιατί η φύση γύρω απ την Τρίπολη ήταν υπέροχη και γιατί τον έναν τον αγαπούσα σαν τη ζωή μου...

Πάσχα στο Πήλιο, μέσα στα χρώματα και τα αρώματα, με τη φύση να οργιάζει στο μαγικό βουνό και με τον άνθρωπό μου στο πλάι μου, κάποιες φορές και καλοί φίλοι, άλλοτε οι 2 μας, δεν χρειαζόταν άλλος τότε μαζί μας, ήμασταν ο ένας για τον άλλον. Συνήθως έκανα και την πρώτη βουτιά στη θάλασσα, στα νερά τα παγωμένα με εκείνον να μου φωνάζει μην πάθω τίποτα... και βόλτες στο άγιο δάσος, και φαί τρελό στην ταβέρνα και τι να σου λέω φιλενάδα, Πάσχα όνειρο! Τέλειωσε όμως εκείνο, έσβησε σα φλόγα,  αλλά είναι ακόμα χαραγμένο στην ψυχή μου!

4 χρόνια πριν, Πάσχα πληγωμένο, άχαρο, φριχτό με μια εικόνα σε μια εκκλησιά κάπου στου Ψυρρή που μ έκανε να κλαίω, και μετά από ένα χρόνο χαρούμενο και πάλι, με αγάπη και κέφι και μετά πάλι κάτι έγινε αλλά έφτιαξε σε λίγες μέρες και μετά τι να σου λέω, τα ξέρεις. Όνειρο. Ανοιξιάτικο. Μυρωδάτο. Και το φετινό θα είναι ονειρεμένο, με εκείνον δίπλα σε μια άλλη θάλασσα, δίπλα σε μια άλλη αγάπη. Άνοιξη, αναγέννηση, ομορφιά.

Ξέρεις κάτι ρε συ; Τελικά το Πάσχα δεν σημαίνει τυχαία πέρασμα. Όχι. Είναι πέρασμα. Πέρασμα μέσα στη ζωή, γεμάτο λουλούδια και αναμνήσεις ακόμα κι αν αυτές δεν είναι πάντα καλές. Το Πάσχα είναι άνοιξη και η άνοιξη είναι ζωή.

Καλό Πάσχα ρε φιλενάδα, όμορφη ζωή ρε καρδιά μου!

34 σχόλια:

  1. Καλό Πάσχα!! με υγεία!!! Αναγέννηση!! τίποτε καλύτερο!!!! φιλιά!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Πάσχα καλέ μου φίλε, κάπου κοντά στα μέρη σας θα είμαι! Να περάσεις υπέροχα!

      Διαγραφή
  2. που να δεις τη μανα μου να σφαζει κοκοροπουλα!!!!!!!!!!τσακ μπαμ χαχαχαχαχα...να εχεις παντα τοσο ωραιες αναμνησεις και περιμενω εξιστορηση και απο το φετινο Πασχα.........φιλιά στην αγαπη!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου λέω ακόμα γέρος άνθρωπος και το σκέφτομαι και φρίττω!!! Φιλιά και σε σένα αγαπημένη, να περάσεις υπέροχα!

      Διαγραφή
  3. Με συγκίνησες καλέ μου....
    Να σαι καλά :)
    Να σαι χαρούμενος!!
    Ευτυχισμένος!!!
    Σε φιλά λατρεμένε μου:)
    Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ αγαπημένη μου, είμαι και σκοπεύω να παραμείνω!

      να περάσεις υπέροχα και να ξαναγεμίσεις ομορφιά!

      Διαγραφή
  4. Είθε, αγαπημένε μου tremens, να είναι το πιο όμορφο Πάσχα της ζωής σου.
    Και μετά από αυτό όσα ακόμα έρθουν να είναι το ένα καλύτερο από το άλλο!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ το μόνο που θέλω να είναι ο καιρός όπως σήμερα μπας και βουτήξω κιόλας! Καλό Πάσχα αγαπημένη μου, με κέφι και χαρά, και άσε τις δίαιτες για 2-3 μέρες, ναι;

      Διαγραφή
    2. Θα τσακίσω τουλάχιστον τα 2/3 των τσουρεκιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο σπίτι μου!

      Θα φτιάξω ζεστό κακάο και θα βουτήξω μέσα πασχαλινά κουλουράκια!

      Θα πάρω τα σοκολατένια αυγά και θα τα κάνω μια ωραία ανάμνηση!

      Μην σου πω ότι θα φάω και μισό ταψί μπακλαβά (με ασπρισμένα αμύγδαλα) που θα φτιάξει η θεία μου η Ρούλα την οποία φιλοξενώ!

      Όλα αυτά τα αίσχη προτίθεμαι να κάνω!!!
      Και θα τα κάνω στα κρυφά!
      Διότι, όσο να πεις, άλλη χάρη έχει το κρυφό!!!
      Κι όταν ανακαλύψουν ότι λείπουν όλα αυτά θα τα ρίξω στον σκύλο μου. Θα πω: "ο Ρόκυ τα έφαγε"!!!
      Για τέτοια πώρωση σου μιλάω η αναίσχυντη!!!

      Διαγραφή
    3. α γεια σου, έτσι σε θέλω...
      Άκου, αυτό που έγραψες με το κακάο και τα κουλούρια με συγκίνησε αφάνταστα, έχω πολλά χρόνια να το κάνω φιλενάδα! Σκέφτομαι να το πράξω συντόμως!!!

      Διαγραφή
  5. Tώρα κατάλαβα γιατί έχω κολλήσει και σε διαβάζω... :)
    Nα'σαι καλά να γεμίζεις πάντα όμορφες θύμησες και συναισθήματα... Εύχομαι το ανέσπερο Φως της Ανάστασης να φωτίζει πάντα το μονοπάτι σου..
    Φιλάκια πολλά μανάρι μου!

    Υ.Γ Ζήλεψα τις εναλλαγές σου... εγώ 20 χρόνια ορεινή Γορτυνία... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γορτύνιος κι εγώ κατά το ήμισυ, 1 πάσχα έχω περάσει στο εκεί χωριό πριν 26 χρόνια! Φιλιά πολλά καρδιά μου, να περάσεις υπέροχα!

      Διαγραφή
  6. Καλέ εσύ περνάς ωραία! Ζωάρα κάνεις! (οκ, τις περισσότερες φορές) Να 'σαι καλά, βρε Τρεμένς, να περνάς όμορφα και να είναι πάντα άνοιξη.
    Καλό Πάσχα, να περάσεις σούπερ όπου κι αν πας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτη η λεξη...στο εχω πει....με εκνευριζει...

      Τι εστι ζωάρα;;;;

      Διαγραφή
    2. Μπα μη νομίζεις, μια ζωή απλή και καθημερινή, απλά επειδή είναι δική μου την εκτιμώ όσο τίποτε άλλο! Να περάσεις κι εσύ πανέμορφα βασίλισσά μου!

      Βρε Κούλα μου, μην την μαλώνεις τη μεγαλειότατη μέρες που ναι!

      Διαγραφή
    3. Άστηνε, παιδί μου να λέει, είναι που έχει καιρό να με δει γι'΄αυτό κάνει έτσι!

      Διαγραφή
  7. Κώλο δεν εβαλες κάτω, όλα τα Πάσχα που περασες! Ε ναι, ειναι περάσματα ακόμη και σε αλλες εποχές και σε άλλες καταστάσεις εσωτερικές μας!

    Ευχομαι αγαπημένε μου να περασεις φετος το πιο ομορφο Πάσχα, μέσα στη πιο ζεστη αγκαλιά και το πέρασμα σου φέτος να ειναι οσο γινεται πιο κοντα στην ευτυχια!

    Σε αγαπώ πολύ κι ας μη σε ξερω!

    Καλή Ανάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια ήμουν Αθήνα το Πάσχα, αλλά ακόμη κι έτσι πέρναγα μοναδικά, είναι ρε συ η γιορτή της Άνοιξης, εκεί είναι η διαφορά!

      Κι εγώ σ αγαπώ ματάρες μου, σε γνωρίζω κι ας μην σ έχω δει - ακόμα! Καλή Ανάσταση καρδιά μου!

      Διαγραφή
  8. Είσαι τυχερός που η ζωή σου είναι γεμάτη από Πασχαλινές αναμνήσεις. Αν και πιστεύω ότι πρέπει κανείς να αποκτήσει εμπειρίες ζωής πριν αρχίσει να νοιώθει και να εκτιμά τέτοιες μέρες και γιορτές.

    Αλήθεια όταν σε έβαλαν να φάς τα καλαμαράκια (τα οποία λατρεύω) ευχαριστησες τουλάχιστον την οικοδέσποινα όπως ο γαμπρός στο Γάμος αλα Ελληνικά? Δεν ξέρεις πως? Ψάξτο!!!!

    Να φανταστείς οτί εγώ σαν παιδάκι έγραφα εκθέσεις στο σχολίο για το φανταστικό χωριό που δεν είχα και το φανταστικό Πάσχα που πέρναγα εκεί. Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 25 δεκαετίες μέχρι να ζήσω το Πάσχα που ονειρευόμουν. Κι αυτό πάλι ήλθε με λίγες επαναλήψεις. Τωρα "ευτυχώς" ζω στο εξωτερικό και έχω καλή "δικαιολογία" που δεν ζω το Πάσχα που θα ήθελα. Εύχομαι καλέ μου tremens το φετινό να είναι απ'τα πιό όμορφα της ως τώρα ζωής σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλοι μας βρίθουμε αναμνήσεων αρκεί να έχουμε το κουράγιο να τις επαναφέρουμε στην επιφάνεια! Καλή Ανάσταση φίλη μου και να περάσεις όμορφα εκεί στα ξένα!

      Διαγραφή
  9. Σου εύχομαι πολλά πολλά ακόμα Πάσχα με υπέροχες αναμνήσεις.
    Εμένα πάλι αυτό το Πάσχα, έχω μια νοσταλγία να μυρίσει το σπίτι κουλουράκια Σμυρνέικα και τσουρέκι, έτσι όπως το φτιάχναμε στο μαγαζάκι των παιδικών μου χρόνων. Και αυγά κόκκινα, σημαδεμένα με τριφύλλι, δεμένα στο καλσόν. Θα πάω την Κυριακή στο κέντρο και θα τα μοιράσω στους άστεγους, τσουκρίζοντας μαζί τους, γιατί κι εγώ περιπλανόμενος είμαι στη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι να το κάνεις με μυρωδιές και χρώματα όπως το γουστάρεις, και μην ακούω στενοχώριες, κανόνισε να περάσεις υπέροχα!!!

      Διαγραφή
  10. Καλό Πάσχα και σε σένα, να είναι όμορφο και ονειρικό σαν τις ιστορίες σου.

    Η φιλενάδα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με τελείωσες!
    Πολλές αναμνήσεις με τα παιδιά μικρά πολύ κοντά στην ηλικία σου..
    Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να περάσεις το ομορφότερο μέχρι τώρα Πάσχα της ζωής σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαγιά μου σου εύχομαι ένα υπέροχο Πάσχα! Να μαστε γεροί να χαιρόμαστε!

      Διαγραφή
  12. Τι αναμνήσεις...
    Εύχομαι να έχεις καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!
    Φιλιά Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου έυχομαι τα καλύτερα μυρωδάτο μου! Καλή Ανάσταση να χουμε!

      Διαγραφή
  13. καλό πάσχα γλυκέ μου!
    να περάσεις φανταστικά, να χαρείς, να αγαπηθείς, να προσέχεις το φαΐ το πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου καλή Ανάσταση να χουμε να περάσουμε τέλεια!

      Δεν με βάζει στη σελίδα σου, βγάζει αυτό το μήνυμα, για δες τι γίνεται βρε ομορφιά μου!
      Το wwwskepseis.blogspot.com περιλαμβάνει περιεχόμενο από το essetaihmar.blogspot.com, έναν ιστότοπο, ο οποίος έχει διαπιστωθεί ότι διανέμει κακόβουλο λογισμικό. Εάν επισκεφθείτε αυτόν τον ιστότοπο, ο υπολογιστής σας ενδέχεται να προσβληθεί από ιό.

      Διαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή