Τα γραμματάκια μεγαλώνουν με ctrl= για τους Pcάδες, και με cmd= για τους Macάδες!
Ευχαριστώ!

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μετά- Τραυματικό Στρες





Αυτή είναι μια ανάρτηση που είχα γράψει πριν ανοίξω το blog, συγκεκριμένα το Γενάρη του 2011. Προχτές τη βρήκα και σας την παραδίδω, έχετε κάτι να προσθέσετε 1,5 χρόνο μετά;


Ζούμε στη μετά-κρίσης εποχή, σε μια χώρα που ολοένα και περισσότερο βυθίζεται σ ένα τέλμα που δεν δείχνει να έχει πάτο. Μάλλον καλομαθημένοι όλοι μας, ή οι περισσότεροι από μας σε μια κοινωνία καταναλωτισμού, με τα ιντερνέτια μας, με τα αμαξάκια μας, με τα χλιδάτα χαλιά της κας Δέσποινας στα σαλόνια μας και με ένα σωρό χρεωστούμενα στις τράπεζες από τον αλόγιστο καταναλωτισμό... αναρωτιέμαι μήπως είμαστε στην μετά-καταναλωτική εποχή; Μήπως πλέον ζούμε μια μετά-ζωή;

Διάβαζα χτες σε διάφορα μπλογκς για το πρώτο γκέι ελληνικό πορνό, μια ταινία για την οποία δεν έχω άποψη μιας και δεν την έχω δει, μια ταινία που από άλλους χαρακτηρίζεται επαναστατική ως η πρώτη του είδους της στην μετά-Ψωροκώσταινα, και από άλλους αηδιαστική διότι δεν τηρεί τους όρους της σεξουαλικής προφύλαξης στη μετά-AIDS εποχή μας. Αλλά το πιο ωραίο που διάβασα είναι ο χαρακτηρισμός της από το gay περιοδικό στο οποίο έδωσε συνέντευξη ο σκηνοθέτης, ως μετά-πορνό...
Μετά πορνό λοιπόν στη μετά-εποχή μας... τι πιο κατάλληλο; Τι πιο φυσικό; Τι πιο μετά-φυσικό; (Το γιατί οφείλω να ομολογήσω δεν το πολυκατάλαβα, υποψιάζομαι ότι ο ισχυρισμός αυτός έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι τσόντα με υπόθεση, και όχι μόνο με πήδημα, οπότε κι έχουμε την πρώτη ελληνική μετά-τσόντα...)

Σήμερα το πρωί και μέτα-τον-πρωινό-καφέ, ξεφυλλίζοντας μια εβδομαδιαία εφημερίδα έπεσε το μάτι μου (τ' αλλήθωρο, γιατί το γερό προσέχει) σε ένα άρθρο -σχόλιο ενός καλού κυρίου για 2 βιβλία εκ των οποίων το ένα δεν ήταν μυθιστόρημα - όχι - ήταν μετά-μυθιστόρημα. Δεν μπόρεσα φυσικά να αντισταθώ και προσπάθησα να καταλάβω τι συνιστά το συγκεκριμένο βιβλίο ως μετά-μυθιστόρημα... η αλήθεια είναι ότι πάλι δεν κατάλαβα... υποψιάζομαι πλέον ότι το νοητικό μου επίπεδο δεν με βοηθά ώστε να φύγω απ το κουτί και να αντιληφθώ το μετά-

(Ειρωνικό είναι ότι αυτή τη στιγμή που πληκτρολογώ, ένας συνάδελφος εξηγούσε σε μια γλυκυτάτη συνάδελφο ότι ο τάδε πίνακας δεν είναι Μοντέρνα Τέχνη, αλλά μετά- Μοντέρνα... τι ειρωνικό, τι κατάλληλο, το μετά-σύμπαν μάλλον συνομωτεί τις τελευταίες μέρες...)

Έτσι λοιπόν σκέφτομαι ότι όλα, ή σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν φεύγουν πλέον από τα εσκαμμένα και ακολουθούν το δρόμο του μετά- και πρέπει κι εμείς σιγά σιγά να μάθουμε να το αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά... λογικό λοιπόν είναι ο υπάλληλος πλέον να έχει μετά-συμβάσεις εργασίας, με μετά-μισθούς, οι οποίοι είναι σαν τους μισθούς αλλά σε ένα πιο ρευστό πλαίσιο, δηλαδή, μέχρι το 2010 ξέραμε ότι έχουμε ένα μισθό Α ο οποίος στη χειρότερη έμενε σταθερός, ο μετά-μισθός είναι εκείνος που στην καλύτερη μένει σταθερός (είναι βέβαια και μια νότα αισιοδοξίας, το μισοάδειο φαίνεται μισογεμάτο και πέφτουμε οι πτωχοί μισθωτοί στα ιερά χώματα και σταυροκοπιόμαστε όσο μένει σταθερός ο μετά-μισθός), οι ερωτικές σχέσεις γίνονται μετά-σχέσεις (κάτι σαν τις υποσχέσεις - τις ανεκπλήρωτες), και η ζωή σιγά σιγά αλλά σταθερά γίνεται μετά-ζωή. 

Όλο αυτό προσωπικώς μου προκαλεί μετά- Τραυματικό Στρες... δεν βλέπω να έχω σταθερές, οι παράλληλες αρχίζουν και τέμνονται και οι σταθερές αξίες σβήνουν. Η φασολάδα δεν χυλώνει πια όσο παλιά με αποτέλεσμα να είναι μετά-φασολάδα και η μετά-θάλασσα κυμματίζει διαφορετικά... σα να βρίσκεται σε μια δίνη... σα να βρισκόμαστε όλοι σε μια δίνη, σαν αυτό που ζούμε καποιος να το ρουφάει με το καλαμάκι και ίσως στη καλύτερη να το φτύσει σε ένα άλλο δοχείο, ένα μετά-δοχείο όπου τα γνωστά πράγματα να είναι λίγο διαφορετικά.... μμμ ωραία σκέψη.... το Τέλος του Κόσμου... για να δούμε!

28 σχόλια:

  1. Μας έκανες την καρδιά περιβόλι .........
    Ας ξεχάσουμε το μετά τραυματικο στρες το σαββατοκύριακο και να το θυμηθούμε απο Δευτέρα;;;
    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας το ξεχάσουμε να περάσουμε όμορφα (πονάει ο λαιμός μου σήμερα...)

      καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  2. Καλά είπα να μη σχολιάζω...500 φορές τα στελνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, έχω να προσθέσω ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανεργία κατέγραψε νέο ρεκόρ, καθώς εκτοξεύτηκε στο 24,1%, ενώ οι άνεργοι συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα έχουν αυξηθεί κατά 311 χιλιάδες.
    Κατά τα άλλα, καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά τα πάμε, στο βιβλίο Γκίνες θέλουν να μας βάλουν!

      Διαγραφή
  4. Σκέφτομαι σοβαρά να αλλάξω,εχω βρει πολλά "μετα" να κάνω, δεν ξέρω που θα καταλήξω,για την ώρα είμαι μια νοικοκυρά μετά βλεπουμε, ίσως από Δευτέρα..καλά να περάσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ειναι μια αδικη εποχη για ολο το κοσμο
    ολο? οχι ακριβως γιατι αυτοι που τα παρα εχουν πως γινεται και βγαζουν πιο πολλα ?ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ' αυτή τη χώρα ιδίως,το «μετά» μας μάρανε,γιατί τα «προ» τα 'χαμε όλα καλά καμωμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ζούμε στη μετά-ζωή με μετά-Τραυματικό Στρες...ομορφιές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και το χα γράψει για πλάκα, πριν ανοίξω το blog, ορμώμενος απ όλες αυτές τις μετά-μαλακίες που έβλεπαν τα μάτια μου τα αθώα, ανακάλυψα όταν το ξαναβρήκα τυχαία ότι ήταν προφητικό...

      Θα προτιμούσα να μην είναι!

      Διαγραφή
  8. Μετά τις προηγούμενες αναρτήσεις σου με τις τρελές κατηγορίες gay, αυτή είναι μια "μετα-ανάρτηση"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και μετά θα έλθουν και οι μετα-άνθρωποι, έτσι? Δηλαδή κι εμείς θα μεταλλαχθούμε σε κάτι άλλο, θα ξεχάσουμε ποιοί είμαστε, θα γίνουμε κάτι άλλο. Και αυτό δε γυρίζει πίσω. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και όμως. ίσως τελικά αυτό το μετά- να μας αλλάξει σώζοντάς μας, να πετάξει το τώρα το φριχτό... τι λες; να αισιοδοξήσουμε;

      Διαγραφή
  10. Επικαιρότατο, παρότι γραμμένο δυο σχεδόν χρόνια πριν..και θα εξακολουθήσει να είναι όσο καιρό παραμένει αυτή η ρευστή κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, γιατί η μετά-εποχή δεν έχει φθάσει ακόμη..ευτυχώς ή δυστυχώς;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε το γραψα για πλάκα, τώρα το δημοσίευσα προβληματισμένος, θα δείξει, θα δείξει

      Διαγραφή
  11. Και αφού κανείς από τους υπαίτιους δεν μετά-νιώνει ποτέ και δεν μετα-μελείται, η μόνη λύση που μας απομένει είναι η μετα-νάστευση!
    Εξαιρετικό πόστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πτηνό μου, απλά δοκίμαζα τον εαυτό μου να δω αν μπορώ να γράψω... τότε το βρήκα υπερβολικό, τώρα πάλι όχι!

      Να μετα-ναστεύσουμε
      στον Άρη όμως

      Διαγραφή
  12. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι απόλαυσα το.....μέγεθος της γραμματοσειράς και επιτέλους σε διάβασα χωρίς να βγάζω τα ματάκια μου!
    Το έπιασες το υπονοούμενο tremens;χα,χα,χα!
    Για το ζουμί της ανάρτησης πειράζει που βαριέμαι σήμερα να κάνω σχόλιο;
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως γραφίστας τσαντίστηκα πάρα πολύ όταν είδα το μέγεθος της γραμματοσειράς...

      ctrl+ και σου μεγαλώνει την οθόνη να διαβάζεις πιο άνετα!

      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Η μετά-ανάρτησή σου ήτο ενδιαφέρουσα, κάνοντας με να αναρωτιέμαι ξανά πώς σε αυτή τη χώρα λατρεύουμε το συνθετικό του "μετά", χωρίς ποτέ να δείχνουμε ενδιαφέρον για το άκρως επεξηγηματικό συνθετικό του "προ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, μα από μετα-πορνό ξεκίνησε η σκέψη, αν θυμάμαι καλά, και εξελίχθηκε! Προ-πορνό δεν έχουμε, προ-πο μόνο αλλά κι αυτό έχω να το παίξω καμιά 30ετία!

      Διαγραφή