Τα γραμματάκια μεγαλώνουν με ctrl= για τους Pcάδες, και με cmd= για τους Macάδες!
Ευχαριστώ!

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η άνοδος και η πτώση ενός θρύλου

Θυμάμαι που λες φιλενάδα, πριν κάποια χρόνια, πολύ πριν μας αγγίξει η κρίση και αρκετά πριν οι Mazoo and the Zoo γίνουν φετίχ σε όλο το πανελλήνιο, κάπου ανάμεσα σε αυτούς και στον απίστευτο μικρό Γαϊτανοευαγγελάτο, Χρήστο Σαντικάι, ξεπρόβαλλε μεταξύ άλλων και το αστέρι της Πολυξένης.



Η Πολυξένη ήταν μια πιτσιρίκα γύρω στα 14 (την έκανα εγώ τότε) η οποία μπήκε βίαια στη ζωή μας μέσω του αδικοχαμένου Alter, τραγουδώντας με πυγμή το τραγούδι "Πάρτα" και όχι κλαψομούνικα όπως το χε πει ο Ρουβάς το δικό του "Πάρτα" (μη μπερδεύεσαι, ίδιος τίτλος, άλλο τραγούδι), με μια εφηβική, κοριτσίστικη πυγμή που όμοιά της δεν είχαμε αντιμετωπίσει.

Η Πολυξένη μπήκε λοιπόν στο καλλιτεχνικό στερέωμα με πυγμή, με τσαμπουκά, συνοδευόμενη από την παιδική της αθωότητα συνυφασμένη όμως με ένα Άμα-Μου-Την-Φέρεις-Βρες-Τρύπα_Να-Κρυφτείς_Γιατί-Θα-Σου-Σκίσω-Ό,τι-Έχεις-Και-Δεν-Έχεις (Παναγία μου, για να γράψω αυτό με τις παύλες πήρε όση ώρα θα μου πάρει όλη η ανάρτηση).

Το Πάρτα, της Πολυξένης πάντα, είναι ένα τραγούδι σταθμός στο ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι. Μπορεί με την πρώτη ανάγνωση να φαίνεται ένα ακόμα αφελές εφηβικό προερωτικό τραγουδάκι, με μια πιο προσεκτική ματιά, ο ακροατής - φιλόμουσος, ανακαλύπτει το βάθος τόσο των νοημάτων όσο και της ψυχής της καλλιτέχνιδος. Εξηγούμαι. Το Πάρτα, κραυγάζει για μια κατάφωρη αδικία στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας, μιας ερωτικής θυμηδίας θα τολμούσα να πω, μιας ίντριγκας, ενός αδρελινοφόρου θράσους, μια γροθιά στο πατριαρχικό κατεστημένο.

Η Πολυξένη, αθώα παιδίσκη, στον πρώτο (;) εφηβικό της έρωτα, έρχεται σε τόσο τρυφερή ηλικία να αντιμετωπίσει το αδιανόητο. Την απιστία. Γαλουχημένη ως γνήσια ελληνίδα κόρη με τις χριστιανικές αρχές της αιώνιας αγάπης, καταρρέει. Όλο το ροζ σύννεφο που τόσα χρόνια ο κύκλος της και η Barbie Ραπουνζέλ την είχαν τοποθετήσει πάνω του, διαλύεται σε μια στιγμή, βίαια και ανεπανόρθωτα από τις αδηφάγες ορέξεις του έρωτά της, ο οποίος δεν αρκείται στα κάλλη της υπέροχης κορασίδας αλλά θέλει και τις φίλες της, όπως πολύ δραματικά μας αφηγείται εκείνη - Την έπεσες στις φίλες μου στο πάρτυ μου.

Ο ακροατής διακατέχεται από μια συμφορά, βαθιά στη βασανισμένη του ψυχή αναγνωρίζει το δράμα που παίζεται με φόντο ένα εφηβικό πάρτυ όπου το τζίντζερ έϊλ ρέει άφθονο, και περιμένει την αθώα παιδίσκη να καταρρεύσει σε ορμητικούς χειμάρρους δακρύων και μοιρολογιών. Όμως όχι. Η Πολυξένη, εκπλήσσοντάς μας ευχάριστα, ορθώνει το ανάστημά της, φωνάζει ως σύγχρονη Σουλιώτισσα "Πάρτα" και εξηγεί στον έκπληκτο ακροατή ότι εκείνη θέλει όλους τους φίλους του για πάρτη της!

Με εφηβικές πινελιές άσβεστου θυμού και μιας ψυχικής καταιγίδας, η καλλιτέχνις μοιράζεται μαζί μας το θυμό της και την πυγμή της με φράσεις όπως:

Στο χάρτη μου είσαι μια μολυβιά
Για πάρτη μου θέλω να ζήσω πια
Πάρτα αθλητικά σου, και παίξε μπάλα σ' άλλη γειτονιά!

και πολλές άλλες.

Το αποτέλεσμα για τον ακροατή είναι εξαίσιο, η εκδίκηση, η χαρά της πυγμής και του δυναμισμού πάλλονται στο αίμα του και φωνάζει μαζί με την παιδίσκη ΑΡΚΕΙ και μετά κάθεται στον καναπέ να δει τη Στάη να του εξηγεί το μνημόνιο που ψηφίστηκε και που θα του κόψουν τον κώλο άνευ λόγου και αιτίας, διότι η Κριστίν δεν μας τα δίνει τα λεφτά.

ΥΓ. Μετά από το Πάρτα, η Πολυξένη έκανε άλλα 2 τραγούδια, το "Μήνυμα Κρυφό" και το "Φεγγαράκι" αλλά κανένα από τα 2 δεν στάθηκαν ικανά να συνεχίσουν τη δυναμική της καριέρα. Τώρα, μετά από ένα ατυχές πέρασμα σε τηλεοπτικό μουσικό ριάλιτι,  προφανώς είναι χαμένη στη λήθη κάποιας εθνικής ή επαρχιακής οδού τραγουδώντας με ελάχιστα ρούχα τη "Διαθήκη", όπως κάθε καλλιτέχνης που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να κάνει!

47 σχόλια:

  1. εγώ απλά πιστεύω πως καλοπαντρεύτηκε φίλε μου και την έχει αράξει σύζυγος κάποιου κοιλαρά επαρχιώτη. Ζωή και κότα δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μα είναι μικρή ακόμα, να ναι 20-22, βρήκε κιόλας χασαπέμπορα;

      Διαγραφή
    2. τα σιγανά ποτάμια να φοβάσαι. άλλωστε αυτοί κυνηγάνε τις μικρές που είναι και άβγαλτες και δεν έχουν και μέτρο σύγκριση.

      Διαγραφή
    3. Βρε λες; Και η Βέντη είχε βρει χασαπέμπορα χορηγό θυμάμαι κάποτε! μόλις είχε πρωτοβγεί!

      Διαγραφή
  2. Δεν άντεξα να ακούσω το τραγουδάκι αλλά πιστεύω ότι το περιγράφεις αρκετά παραστατικά ώστε να το πιάσω το νόημα.
    Σαν εικόνα η πονεμένη αλλά έτοιμη να πάρει την εκδίκηση της κορασίδα μου φαίνεται οικία άρα κάπου θα το είχα πετύχει.Ευτυχώς δεν θυμάμαι να αναφέρθηκε ποτέ στην παρέα μου και νιώθω χαρούμενος και τυχερός.
    Τέλος μπορεί να μη βρήκε ματσό χασαπέμπορα αλλά από ότι φαίνεται είχε γαλουχιθεί έτσι ώστε να έχει βρει ήδη τον καλό ή τους καλούς της ώστε να μην χρειάζεται την "καριέρα" τραγουδιάρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, δεν ξέρεις τι χάνεις, αριστούργημα, σκέτο αριστούργημα με βαθύτατα νοήματα, έντεχνα περιτιλυγμένα σε μια χαρούμενη μουσική υπόκρουση!

      Από γαλουχία άλλο τίποτα, δε!

      Διαγραφή
  3. Το κοριτσάκι απέκτησε πολιτική ταυτότητα: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pGPNLoZW6k8 (εμφανίζεται στο 00:17)
    Άρχισε ως ασπριτζής του Τζήμερου και να μου το θυμηθείτε πως σύντομα θα την δούμε ΚΑΙ στη Βουλή !!! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δω την Πολυξένη στη Βουλή επειγόντως, δεν κατάφερα να δω τη Σαρρή και άντεξα, την Πολυξένη όμως δεν θα τ' αντέξω...

      Διαγραφή
  4. oμπώ τη θυμάμαι αυτή. Το κούναγε πολύ καλά, υπήρξε η 1η διδάξασα. Θα μπορούσα να θέλω να γίνω μια Πολυξένη, αλλά σαν το πρωτότυπο δεν...

    Εν τω μεταξύ το ''πάρτα'' δε το'ξερα. Είχα μείνει στο ''μήνυμα''.

    Την επέσες στη φίλη μου στο πάρτι μου
    και θέλω όλους τους φίλους σου για πάρτη μου.

    Ατάκα που κακώς δε ξεστόμισα ποτέ. :P

    Αχ, αυτή η παιδική αθωότητα...πάντα με συγκινούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες η μικρά; και ατάκα και κούνημα, ατάκα κι επιτόπου!

      Διαγραφή
  5. Η φιλόμουση καρδιά μου στάζει φαρμάκι από το οξύ δράμα που βίωσε αυτό το αθώο περιστεράκι στο πάρτυ της.
    Υποκλίνομαι και υποτάσσομαι από το πικραμένο και επαναστατικό συνάμα άσμα "Πάρτα".
    Σε ευχαριστώ από τα βάθη της φαρμακωμένης - φιλόμουσης καρδιάς μου που μου έδωσες την δυνατότητα να ακουμπήσω στοργικά επάνω στο σπαραξικάρδιο αυτό κομμάτι.
    Και πάλι ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υψηλή τέχνη Χριστινιώ μου, υψηλή ωσάν τα υψηλά βουνά! Εδώ είμαι να θυμούνται οι παλαιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι! Είναι στις παραδόσεις μας άλλωστε!

      Διαγραφή
  6. Τι αγνοούσα ο...αδαής!:)Οποία καλλιτέχνις η νεαρά!
    Το πέρα-δώθε κούνημα επιβεβαιώνει το τραγουδιστικό της ταλέντο!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κούνημα δείχνει το δράμα της μικράς, αντί για πάνω κάτω το κεφάλι μετά μαλλιοτραβήγματος όπως κάνουν οι μοιρολογίστρες στη Μάνη, ετούτη εδώ, δείχνοντας πάντα δυναμισμό και προοπτική κάνει τη μέση δώθε κείθε. Κι ύστερα λένε πως φταίει ο φονιάς!

      Διαγραφή
  7. Τώρα γιατί μου θύμησες το "Πάρτα Λίζα και κάντα κορνίζα";καλό θα ήταν να κάνεις μια ανάλυση σε αυτή την κορνίζα,τι να περιέχει αυτό το κάδρο;απορώ!!
    Πάντως μια χαρά τον πέταξε σαν την τρίχα από το ζυμάρι,εύγε στο μικρο και αθώο κοριτσι,ετσι για να μαθαίνουμε εμείς οι μεγαλύτεροι...
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν ένα σιμιλαριτέ η αλήθεια είναι αλλά τούτο δω είναι πιο δυναμικό, το άλλο χορεύεται τσάρλεστον και μπερδεύομαι...

      Παίρνε μαθήματα φιλενάδα!

      Διαγραφή
  8. Το 1990 είναι γεννημένη τρεμένς μου, έχουμε ακριβώς ίδια ηλικία και ανήκουμε στο ίδιο τέλειο ζώδιο, τους διδύμους.
    Ο τρόπος για τον οποίο μίλησες για την εν λόγω δεσποινίδα, εκτός ότι με έριξε κάτω απ΄ την καρέκλα από τα γέλια (και χτύπησα και απέκτησα και μελανιά) με έκανε να ξανακοιτώ την αρχή του κειμένου για να δω για ποια μιλάμε ξανά.
    Και αναρωτιέμαι αν σε ανάρτηση σου για την Πολυξένη λες τέτοια, σε ανάρτηση σου για εμένα τι θα πεις? :P
    Καλημέρα αγαπητέ. Φιλιά πολλά και σου εύχομαι να έχεις ένα υπέροχο σαββατοκύριακο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα τρυφερή ύπαρξη και η αοιδός όπως κι εσείς αγαπημένη. Εκείνη όμως από νωρίς στο κουρμπέτι, ναι;

      Βγάλε εσύ βίντεο κλιπ και θα σε περιλάβω, μη μου ανησυχείς καθόλου!

      Διαγραφή
  9. Μα δεν την ξέρω καθόλου την Δίδα...
    Όπως και να 'χει εκείνη μια χαρά την έχει την τύχη της, μα με χασαπέμπορα, μα με λαδέμπορα...
    γιατί έτσι όπως πάει εμείς θα πάρουμε τα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θα σε κάνω, όλο Φαραντούρη και Καγιαλόγλου κι εσύ, δες τι λέει η νεαρά να παίρνουμε μαθήματα!

      Για χασαπέμπορα δεν μας κόβω εμάς, σιτέψαμε μικρέ μου...

      Διαγραφή
  10. Δεν την ήξερα...και την έμαθα τώρα που έπεσε?
    Αυτό είναι το παράδοξο και όχι που δεν μας δίνει τα λεφτά η Κριστίν...
    Καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε μα κι εσύ, άλτερ δεν έβλεπες; Τι παιδεία θα παραδώσεις;

      Διαγραφή
  11. μπαμπά πως κατάφερες κι έριξες πάλι το επίπεδο ούτε που το κατάλαβα... το ότι βγαίνει διαφήμιση της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας ενώ παίζει το άσμα το παρατήρησε κανείς; τυχαίο; πόση άλλη ποιότητα να αντέξουμε, άντε καλό σας Σ/Κ, φιλί μεγάλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχαχαχα, δεν το πρόσεξα, μας έχει τρελάνει κι αυτός ο γιουτιούμπης με τις διαφημίσεις, αμάν πια, νυσάφι, αφήστε με να απολαύσω ένα άσμα με την ησυχία μου!

      Διαγραφή
  12. Δε το άκουσα καν το τραγούδι γιατί με περιορίζει το εύρος του νετ,αλλά από ότι κατάλαβα πρέπει να χάνω που δε το άκουσα!!:/

    Νομίζω πάντως πως αν τραγουδά,θα τραγουδά σε κανενα υπερ του δέοντος ελιτίστικό επαρχιακό κλαμπάκι(όχι και στην εθνική,ξεφτίλα) ή θα έχει παντρευτεί και αυτή τη στιγμή θα μαγειρεύει!

    Αυτάα!:)

    Χαιρετώ!

    ΥΓ:Με γεια το νέο φοντο!Μπορώ να πω ότι προτιμούσα το μαύρο!:Ρ:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάνεις τρελά, μόλις μπορέσεις να το ακούσεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, προκειται περί αριστουργήματος!

      ΥΓ Κι εγώ το μαύρο ήθελα αλλά έλαβα παράπονα ότι δεν ήταν ευανάγνωστο και το άλλαξα!

      Διαγραφή
  13. Το "μήνυμα κρυφό" μου άρεσε καλύτερααα!! :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιο πουτανιάρικο το μήνυμα κρυφό. Το Πάρτα έχει πυγμή!

      Διαγραφή
  14. Δεν το πιστεύω ότι έκανες ολόκληρη ανάρτηση για την πολυξένη...
    ...όπως επίσης δεν μπορώ να πιστέψω ότι απόλαυσα τόσο πολύ αυτήν σου την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για κάποιο λόγο μου είχε κολλήσει το τραγούδι όλο το απόγευμα - χωρίς να το έχω ακούσει! Εξ ου και η κριτική! Το καταδιασκέδασα κι εγώ η αλήθεια είναι... να ανησυχήσουμε παρέα;

      Διαγραφή
  15. όλα καλά, Θεά η Πολύξένη, αλλά δεν μας είπες πώς και γιατί πήρες το cd της....

    ΥΓ. με γειά το καινούργιο look!!!!!!
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ, που άμα σε πιάσω... αλλά πρέπει να το μοιραστώ με τους αγαπημένους μου αναγνώστες.

      Ένα Σάββατο πριν χρόνια αποφασίζω να πάω στο Metropolis, που ναι, τότε λειτουργούσε γιατί, ναι, τότε αγοράζαμε και κανά cd, και μου είπες να σου πάρω το cd της Πολυξένης.

      Αρνήθηκα σθεναρά αρχικά, αλλά ενέδωσα - δε θυμάμαι το λόγο, έρωτας θα ήταν! Πάω που λες στο μαγαζί, ψάχνω να πάρω αυτά που ήθελα, βρίσκω και της Πολυξένης και το βάζω κάτω κάτω στη στοίβα να μη φαίνεται. Μέχρι όμως να πάω στο ταμείο, έχω κατά λάθος γυρίσει τη στοίβα ανάποδα και φιγουράρει η Πολυξένη πρώτη πρώτη φάτσα μούρη.

      Ντράπηκα και ψέλλισα ένα
      -Για την ανηψιά μου είναι, στην ταμεία
      -Ναι, ναι μου απαντά εκείνη απαθής, όλοι έτσι λένε...

      Ακόμα το βλέπω σε εφιάλτη...

      Διαγραφή
  16. Χαχαχαχα εκκολαπτόμενο σκυλί η Πολυξένη, συμφωνώ με τον Mahler, μάλλον θα τύλιξε κανένα γιδοβοσκό και έχασε το ελληνικό μουσικό στερέωμα ακόμη ένα μεγάλο ταλέντο!!!

    Μπάι δε γουέι, με γειά το ρετιρέ, αλλά αυτά τα γράμματα βρε πουλάκι μου θες τηλεσκόπιο για να τα διαβάσεις, ήμεθα και κάποιας ηλικίας τέλος πάντωνε, τι θες τώρα, να με πιάσουν τα ψυχολογικά μου ότι γερνάω και δεν βλέπω την τύφλα μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από εκείνη να παραδειγματιστούμε και να αναρωτηθούμε τι κάναμε εμείς στη ζωή μας. Αχ, ούτε ένα λαδέμπορα να μου πάρει μια τσιντσιλά που πολύ τη ζηλεύω...

      ctrl= και μεγαλώνουν τα γράμματα, ctrl- και μικραίνουν! Είδες;

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα άντε από δω βρε τεντιμπόα μου κάνεις και πνεύμα!

      Διαγραφή
  17. Τώρα, συγγνώμη κιόλα, αλλά πώς σου ήρθε η Πολυξένη μου λες; Εδώ κοντεύουμε να ξεχάσουμε την ύπαρξη (και το όνομα!) του Alter, κι εσύ θυμάσαι τη νεαρά με το άσμα; Θα μου πεις μεγάλο ταλέντο η νεαρά και σπουδαίο το άσμα, αλλά βρε Tremens θα σε ρωτήσω έξω από τα δόντια: Πας καλά; :-Ρ :-Ρ
    Μήπως, λέω τώρα εγώ, να κόψεις την Στάη (και την Τρέμη βεβαίως!) γιατί μια (αρνητική) επιρροή την έχει επάνω σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα με βλέπεις να είμαι καλά απλήρωτος άνθρωπος; Απλά θέλω να βγω να ουρλιάξω ΠΑΡΤΑ και δεν το έχω κάνει ακόμα - κρατιέμαι, έχω βλέπεις ένα επίπεδο!

      Διαγραφή
    2. Βρε τι επίπεδο και βλακείες στο τετράγωνο; Εδώ που μας έχουν φέρει; Με αυτούς τους τύπους να μας κάνουν κουμάντο; Και να ουρλιάξουμε και να κάνουμε άλλα πράγματα πρέπει!

      Διαγραφή
  18. Που το θυμήθηκες αυτό???χαχα

    τι ωραίες εποχές ALTER....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου είχε κολλήσει ώρες το άσμα και είπα να το μνημονεύσω!

      Διαγραφή
  19. Ότι έκατσες τζαι έγραψες ένα ολόκληρο ποστ για την Πολυξένη! Αφιέρωσες ώρα για όλο ετούτο; Είσαι μεγάααααλος! Υποκλίνομαι :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχαχαχα μα δεν το αξίζει η υπέροχη Πολυξένη;

      Διαγραφή
  20. Και τώρα θα σε στείλω, διότι η Πολυξένη (την οποία αγαπάμε, σχεδόν λατρεύουμε) υπάρχει...και μάλιστα προ ολίγων ετών εμφανίστηκε και στο X-factor, αλλά δεν κατάφερε να διεκδικήσει το πολυπόθητο τρόπαιο.

    Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι το Πάρτα είναι ένα κατεξοχήν δείγμα φεμινιστικού μετά-τραγουδιού, το οποίο θα έπρεπε κάποια στιγμή να δικαιωθεί στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Η δε Πολυξένη οφείλει άμεσα να αναγνωριστεί και να αντικαταστήσει τη Μούμια Καλής Θελήσεως της UNESCO Κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, γιατί νισάφι πια με το Βαρδονιγιανέικο...τόπο στα νιάτα και στους ανθρώπους της τέχνης και του λόγου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σε κάμω που έχεις τα στρατά και δεν γράφεις κριτικές, οφείλω ο δύστυχος να γεμίσω το κενό!
      ποιο τρόπαιο, ούτε στην τελική 20σάδα δεν ήταν, τι να πω...

      Να δω την Πολυξένη να της παραδίδει η μούμια τα σκήπτρα και τι στον κόσμο, η κατάρα των Φαραώ θα πέσει στο κεφάλι της το άδολο...

      Διαγραφή
  21. Απαντησε μου...αισθάνεσαι τύψεις γιαυτο που έχεις κάνει??? ε?ε?ε?ε? η ώρα ειναι 6:03 εγω συνεχίζω να διαβάζω και σαν να μην έφτανε αυτο μου βάζει και πολυξένη και μου φουντώνεις το κέφι! πως να κοιμηθώ εγώ τώρα ε?ε?ε?ε? Είσαι αλήτης τι να λέμε???
    --Σαλιαγκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία τύψη, οφείλω να σας ανοίξω τα μάτια σε μια καλλιτεχνική κραυγή, μια καλλιτεχνική γροθιά στο κατεστημένο... Ελπίζω να κοιμήθηκες έχεις πολλά να διαβάσεις αύριο!

      Διαγραφή